Fiskgratäng med räkor

Jag brukar passa på att köpa hem fisk och ha i frysen när det är något bra erbjudande. Nu har jag Pangasiusfilé som jag skär i mindre bitar och använder i fiskgratängen. Det går även att lägga dem som hela filéer i en ugnsform och ”koka dem i ugnen” så man sedan tar ut och lägger på sås och eventuella godsaker. Nu kokar jag istället fisken i buljong på spisen, vilket även förkortar tiden i ugnen.

600 g fiskfilé
200 g räkor
2 msk finhackad gul lök
3 msk riven ost

Sås:
4 dl fiskbuljong
1/2 dl vitt vin
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl grädde (valfri fetthalt)
2 msk pressad citron
salt
malen vitpeppar
dill

Smält lite smör i en kastrull och lägg i den finhackade löken. Vik eller rulla fisken med skinnsidan inåt och placera fisken i kastrullen, krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljong och vitt vin, lägg på ett lock och sjud fisken sakta i 10 – 12 minuter. Ta upp fisken och sila av buljongen. Gör såsen, smält smör och blanda i mjöl. Tillsätt buljong och grädde och koka varsamt i 15 – 20 minuter. Krydda såsen med salt, peppar, dill och lite citronsaft mot slutet av koktiden. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg på fisken i mitten av formen, fördela räkorna över fisken, häll över såsen, strö över osten och gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg. Det tar ca 15 minuter. Servera till ris, potatis eller varför inte pressad potatis, kokt broccoli, en sallad eller en bit bröd.

Easy AdSense by Unreal