Fisk och skaldjursgryta

musslaLördagkväll så vi passar på att göra en fisk- och skaldjursgryta som tar lite mer tid på sig. En gemensam insats och vi har en måltid som vi verkligen njuter av. Till och med sonen, 9 år vill ha mer – då har man lyckats. Här kan man välja själv om man vill ha torsk, lax eller en kombination av både och. För att få allt att flyta förbereder vi allt innan vi börjar, tvättar musslor, skalar räkor och skär grönsaker. Till maten serverar vi ett Chardonnay, Buena Vista, nr 6240 på systembolaget. Men i maten har vi ett torrt vin, Jacobs Creek, organic som vi köpt på halvflaska.

 

400 g fiskfilé (torsk, lax t.ex.)mussla 5
1 nät blåmusslor
2 ½ dl vitt vin, gärna torrt
2 dl fiskbuljong
500 g räkor med skal
½ purjolök
½ gul lök
1 morot
1/4 bit fänkål
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 ½ tsk tomatpuré
1 ½ tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 tsk basilika
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
½ g saffran (1 paket)
2 tsk bladpersilja, finhackad

mussla4Börja med att rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta dem som är öppna eller inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Koka musslorna i vin i 5 minuter, under lock. Släng om det är musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det. Skala räkorna, skär fisken i kuber. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka lök, morot och fänkål. Smält smör och fräs lök, purjolök, fänkål och morot ett par minuter. Pressa i vitlök och rör ner tomatpuré, salt, basilika och cayennepeppar. Häll på musselspad och fiskbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och saffran och sjud ytterligare 15 minuter. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Lägg i fisk och sjud 5-7 minuter så den hinner bli tillagad. Lägg i räkor och musslor precis på slutet. Hetta upp, strö över persilja och servera direkt.

mussla2 mussla3

Easy AdSense by Unreal