Vinområden i Italien

Italien är ett av stort vinland både när det gäller volym och kvalitet. Få länder kan visa upp ett så varierat vinutbud som Italien, tack vare gynnsamma odlingsförhållanden, oräkneligt antal druvsorter och vinstilar. I Italien odlas över 2000 olika sorters druvor. Vilket innebär att den stora mångfalden av viner i Italien beror just på de många olika druvsorterna. Bland de som ligger högst upp på listan av de viner som exporteras finns Merlot, som ursprungligen är en importerad druva . När det gäller de blå sorterna ligger Sangiovese, Barbera, Merlot, Negroamaro och Montepulciano högst på listan och det mest utbredda gröna druvorna är Cataratto, Trebbiano och Malvasia. När det gäller druvor från Valpolicella hittar vi de blå druvsorter: Corvina, Rondinella och Molinara. Dessa viner är oftast medelfylliga, ganska mjuka med toner av körsbär. För att läsa mer om druvor, se här.

Väderförhållandet i Italien – Italien har kanske mer än något annat land gynnats av så varierande klimat- och jordmånsförhållanden för vinodling i alla dess former. Söder om Alperna råder ett subalpint till kontinentalt klimat, medan södra delen av landet njuter av ett medelhavsklimat, vars värsta värme tempereras av berg och hav – det tyrrenska i väster, det adriatiska i öst och det stora Medelhavet med sina svalkande brisar runt södra delen av landet och de stora öarna Sardinien och Sicilien.

Italien har flera olika områden som producerar vin. Det delas in i några större områden, men sen även in i mindre distrikt. De stora områden som jag skulle vilja sortera dem in är nordvästra Italien (mot Schweiz), nordöstra Italien (mot Österrike), centrala Italien (mittenpartiet), södra Italien (”klacken”), Sardinien och Sicilien. De små distriken som finns; Abruzzerna, Apulien, Basilicata, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia-Giulia, Kalabrien, Kampanien, Latium, Ligurien,  Lombardiet, Marche, Molise, Piemonte, Sardinien, Sicilien, Toscana, Trentino-Alto Adige, Umbrien och Venetien. Vi har inte testat vin från alla områden men nedan följer lite om de områden vi dels varit i, dels köpt viner från. Med andra ord är det här en sida som ständigt kommer att uppdateras desto mer vi letar viner.

Toscana räknas till ett av de vackraste landskapen i Italien och det toscanska köket är känt över hela världen, liksom regionens fina viner. Toscana är ett av de tre områden i Italien som gett landet sitt rykte om bra viner. De andra två är Veneto i nordöstra delen och Piemonte i nordvästra delen. Mesta dels odlas blå druvor i området men gröna förekommer. Störst är Sangiovese som är huvuddruvan i det här vinet och även den druva som är mest planterad i Italien. Mest känt i Toscana är Chiantiområdet, Montalcino och Montepulciano.  Traditionellt är området ett jordbrukslandsskap med bördigt jord för både spannmål och frukt. Det förekommer även en stor export på marmor. Både Chiantiviner och Chinati Classico viner brukar klassas som DOCG – Denominazione di origine controllata e garantita, som är det högst betyget på vin i Italien. Piemonte ligger i Italiens nordvästra hörn, vid foten av Alperna. Här finns 7 DOCG-områden och 44 DOC-områden och druvorna används bland annat för att göra Barbarescovin som då är ett lite lättare vin. Barbaresco ställer också krav på att vinet enbart ska innehålla just Nebbiolodruvor för att få bära namnet. Vinerna som görs av Nebbiolodruvan kräver ofta lång lagring för att mildra strävheten. De bästa vinerna på Nebbiolo görs i norra Italien, men druvan förekommer också i Australien, USA, Chile och Argentina.

Valpoliciella – ligger vid Gardasjön i norra delen av Italien, vid Alpernas fot. Viner från Valpoliciella anses som Italiens förnämsta röda viner, speciellt Amaronevinerna men härifrån kommer även Ripassovinerna som då får jäsa ytterligare en gång till tillsammans med jästresterna från Amaronevinet

Fumane är ett område som ligger strax nordväst om Verona, vi spenderade en eftermiddag att åka runt i området och stannade till på ett fåtal platser i september 2010, under vår vinresa till Valpoliciella. Detta vindistrikt består av tre dalar som har fått sina namn efter sina största städer: Negrar, Marano och Fumane. Bergssluttningarna är fyllda av olivträd och härliga lundar med fruktträd och många av villorna är vingårdar. På en bergstopp ligger den medeltida kyrkan San Giorgio med utsikt över området. Besökare kan utforska den förhistoriska Grotta di Fumane och vandra vid Molinas vattenfall. Området är lite speciellt, eftersom det har grävts fram stenblock som tros vara förhistoriska.

Montepulciano d´Abruzzo, ett område på Italiens östra sida. De ligger oftast på branta sluttningar mot Adriatiska havet där klimatet dels kan vara medelhavsvarmt men även varieras med det råa alpväder som då innebär stora temperaturväxlingar både mellan dag och natt och mellan sommar och viner. Värmen från medelhavet brukar i stället kompenseras med hög höjd. Här odlas druvor som Sangiovese och Montepulciano (röda) och Trebbiano och Malvasio (vita). Druvan Montepulciano måste i de högklassiga vinerna utgöra minst 85 % av vinet. De viner som kommer från det här området är mycket uppskattade över hela världen och rekommenderas till pasta och lamm.

 

 

Easy AdSense by Unreal