Vegansk citroncheesecake

IMG_20190405_192428 Nyligen levererade jag mat till ett sällskap där det fanns både laktos- och glutenintolerans och vegetarianer och veganer, utmaningen för efterrätt blev då att göra en vegansk cheesecake på glutenfri botten. De andra fick en vanlig citroncheesecake. För att skilja dem åt så gjorde jag den veganska med en hallonspegel. 

När man inte är van vid att laga vegansk mat, är det alltid svårt att försöka hitta något som man också tycker smakar gott. Det här blev i alla fall något som jag blev riktigt nöjd med hur det slutliga resultatet smakade. Jag valde ett recept från Mitt Kök

15 digestivekex
125 g mjölkfritt margarin

Fyllning
1 dl havregrädde
1 dl gelésocker multi
450 g valfri färskost, t.ex. oatly på mackan
Rivet skal och saft av en citron

Topping
250 g hallon
1 dl vatten
2 dl gelésocker multi

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarin och krossa kexen i en mixer. Blanda med det smälta margariner och tryck ut i en form med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna en liten stund. Blanda färskost, citronskal och citronsaft i en bunke. Koka upp havregrädde och gelésocker i en kastrull, låt koka i ca en halv minut och rör sedan ner i färskost-blandningen. Häll fyllningen ovanpå kexbottnen och ställ kallt för att stelna.
Koka upp hallon och vatten i en kastrull och låt puttra i några minuter tills hallonen är mosiga. Sila sedan bort kärnorna, koka upp saften med gelésocker i en kastrull och låt koka i ca en halv minut. Häll hallontoppingen över fyllningen i ett jämnt lager, ställ tillbaka in i kylen och låt stelna helt. Om du vill kan du lägga på en enkel dekoration men bara hallonspegeln är trevlig.

Easy AdSense by Unreal