Om vinkocken.se

IMG_2956Det finns så mycket gott att äta…

Vinkocken på Facebook

 

Om oss

Vi är en småbarnsfamilj som tycker om matlagning och vin. Vi försöker göra vardagen enklare genom att planera och göra veckomatsedlar då vi båda arbetar heltid. Då slipper vi kompletteringshandla var och varannan dag när vi kommer hem från arbete, förskola och skolan. Maten blir ett glädjemoment istället för att ”snabbt” få mat på bordet för att ibland även skynda vidare till aktiviteter. Vi är till vardags två vuxna och tre barn, så recepten är räknade för fyra personer om inget annat står men emellanåt är vi både färre eller fler som ska äta.

Vin

Det finns oändligt många olika sorters viner att utforska och uppleva. Bloggen funderar som vår egna minneslista men även som rekommendationer till andra. Målet med vinletandet är att hitta det perfekta vinet som man ändå har råd att dricka till vardags. Just nu ligger fokus mest på Valpolicella, i norra Italien. Men vi erövrar nya områden, andra druvor för att i slutändan hitta fler favoriter.

När vi köper viner är det emellanåt ”nä men jag tar och provar en sån” och så blir det lite lotteri i hyllorna – ofta är det cirklarna på hyllkanten med fyllighet, strävhet och fruktsyra som hjälper till i valet, men även vilka druvor vinet innehåller. Vi är båda två medlemmar i ClubAmarone och vinguiden där vi får många tips om nya viner. Vi har också varit på vingård i Italien (Valpoliciella) och fått vara med på plats strax före skörd och det är definitivt något vi önskar åka på snart igen. Vi är inga experter på viner men vi har ett stort intresse, därför har vi även vidgat våra kunskaper med att läsa om viner och druvor, gå på vinprovningar och försöker successivt att bredda vårt vinkunnande.

Kocken

Det ständigt återkommande problemet, ”vad blir det för mat?”. Gott, nyttigt, varierat och barnvänligt är hörnstenarna. Då vinkocken numera finns på Facebook, lägger vi inte ut den längre, men tidigare veckor kan du se här: veckomatsedeln, vi har dock en lista hemma för att veta vad vi ska äta och kunna handla allt som behövs för veckan. Vi har dock ”oturen” att barnen går på olika förskolor och skolor – vilket blir två matsedlar att jämföra med listan hemma för att planera – och det är inte alltid det enklaste.

När veckolistan görs utgår vi från en ”mall” där vi vill ha en dag med ”barnens favoriter”, köttbullar, pannkaka, korvstroganoff etc, där vi veckan innan frågar vad alla vill äta och försöker lägga in det önskemålet i veckan. Men hemma hos oss kan det även innebära att det väljs broccolisoppa eller andra barn kanske skulle rata.  Utöver det brukar vi lägga in någon dag med pasta, fisk, soppa och kyckling för att variera. Helgen brukar vi ha öppen och planerar efter vad vi har för aktiviteter, vad barnen önskar som fredags- och lördagsmys och även för väderförhållanden om vi vill grilla eller åka till torpet.

Sommartid, eller till helgen brukar vi köpa kött från lokala slaktaren, Percys  eller närliggande Håkans kött. Vi har även passat på att testa olika matkassar för att underlätta vardagen, men även för att testa lite nya recept då de oftast innehåller rätter vi inte ätit tidigare och som då även ger mer inspiration att göra nya kombinationer av rätter, vi kommer nog även framöver att testa på olika varianter för att även där utforska i djungeln bland matkassar.

Inspiration

Hemma hos oss är vi trogna tittare när det gäller matlagningsprogram som Halv åtta hos mig, där fyra vanliga människor möts hemma hos varandra och lagar mat och bjuder de andra. Mästerkocken för amatörkockar där vi i Svenska urvalet får se kockarna Markus Aujalay, Leif Mannerström och Per Morberg hjälpa deltagarna att presentera sina matlagningskunskaper och samtidigt ger dem matnyttiga tips. Det finns även Masterchef America, Australia så det finns alltid roliga program.  Kniven mot strupen, där restauranger med lite sämre menyer, kökskunskaper etc. får hjälp att förbättra menyer och sina lokaler. Kockarnas kamp där Sveriges bästa kockar tävlar mot varandra eller Hela Sverige bakar – där det även finns varianter som Hela England bakar

Andra kockar och program vi också gillar är Gordon Ramseys motsvarighet till Mästerkocken, Hell Kitchen och hans resor världen över för att få matinspiration från andra matkulturer. En annan favorit är Jamie Oliver och hans kamp om att man ska servera nyttig mat i skolorna, göra enkel matlagning som bara tar en halvtimme. Även han har matprogram som tar honom (och oss som tittare) världen runt och in i lokalbefolkningens hem, kök och lokala restauranger.

Till och med barnen älskar matlagningsprogrammen, och när pappa frågar vad de ska göra när medan mamma är och sjunger (vilket är mitt andra stora intresse) – ”Men vi ska ju titta på teven, det är ju halv åtta då dem ska laga mat” och som redan nu har bestämt ”När jag blir stor ska jag ge den som lagat mat minst 25 poäng för att det är så gott”. Likaså har det speglas på maten hemma hos oss, som poängbedöms vid varje måltid. Ett riktigt bra betyg är när man får ”stjärntals” som omdöme, för enligt dem kan man inte få högre.

Receptsamlingen

Jag tycker att det är roligt att sitta och leta i kokböcker, bläddra i diverse tidningar för att hitta recept. Efter att ha arbetat på bokförlag som bland annat marknadsför olika matlagningsböcker har jag numera en ganska gedigen kokbokssamling. Jag använder mig ofta av söksidor på internet som samlar recept – Tasteline, Ica, Coop, recept.nu, Matklubben som inspiration etc. för att nämna några. Det finns många matbloggare ute på nätet som inspirerar och där man kan hitta tips. Under många år har jag samlat på mig receptkort på affären, klippt ur recept från veckotidningar, prenumererat på Allt om Mat och liknande. Bett om att få recept på god mat hos vänner och bekanta, och även på restauranger – med bloggen kan jag äntligen få ordning på min receptsamling. Det är inte alltid jag ser i mina recepturklipp och handskrivna lappar ursprungligen kommer ifrån. Men där jag kan och där jag vet har jag noterat det.

 

(Jag hinner inte alltid uppdatera recepten med bilder, men jag brukar publicera receptet när jag lagar det och kompletterar med bilderna när det finns en liten ledig stund).

Kontakt:vinkocken@gmail.com

Kommentera

 
Easy AdSense by Unreal