Villa Monteleone – vingård i Valpoliciella

Med italiensk påbrå i familjen är Italien ofta resmålet och även valet när det gäller viner. Främst handlar det i vårt fall om Amaroneviner med hög renomé. För en semester på tu man hand var en vingård i Valpoliciella – Amaronedistriktet ett självklart val. Vi åkte i början av september, vilket är strax före druvskörden som görs för hand. En mycket kritisk period då ett väderomslag kan innebära att en hel skörd kan gå till spillo, och vinägarna bara väntar på att det är rätt dag för att skörda sina vindruvor.

Villa Monteleone där vi bodde, härstammar från 1600-talet och ligger i Gargagnago, en liten by strax utanför Verona där den italienska poeten Dante Alighieri bodde. Villa Monteleone är en liten producent när det gäller viner, även med sin Bed & Breakfast-verksamhet då de bara har tre rum. För ägarinnan, Lucia Duran Raimondi var det en dröm att starta en vingård, vilket är lite annorlunda mot andra vingårdar i området där de ofta går i arv från generation till generation. Vingården har fyra sorters viner och i olika prisklasser. Ett av vinerna är mer ett dessertvin, och ett av dem är en prisvinnare. Det som är så speciellt med Amaroneviner är att druvorna soltorkas och sedan läggs de på ekfat i minst tre år.

Vi köpte en paketresa för 300 Euro, efter rekommendation från Amaroneklubben vi är med i, vilket innebar tre nätter på gården och då ingick även en rundtur där vi visades var de framställer sina viner, vi fick gå ut bland vinrankorna och få höra historien om gården och framställning av just Amaronevinerna. Rundturen avslutades med en underbar lunch som serverades i den lilla parken bakom huvudbyggnaden, tillsammans med en vinprovning av gårdens viner. Den lilla parken är kulturminnesbevarad och har flera bänkar där man kan sätta sig och bara vara. I parken serverades även frukosten. När vi kom till Villa Monteleone blev vi tillfrågade hur dags vi ville äta frukost. ”Halv nio” svarade vi, och när vi dagen efter halv nio beger oss för att äta frukost, hittade vi först inte vart frukosten serverades, men hörde röster i köket och letade oss dit. Vi blev visade ut i trädgården till ett bord som var uppdukad med färsk frukt, juice, färskbryggt kaffe, varm mjölk, yoghurt, flingor och kall mjölk, kallskuret i form av salami och prociutto, ost, varmt bröd och crossanter. Bara frukosten i sig, får mig att vilja åka tillbaka, varje år. En kväll när vi kom tillbaka hade de ställt in en vin- och ostbricka där vi fick en flaska av husets egna vin, vattenflaskor, parmesan och en ementalerliknande ost skuren i stora bitar och en skål med små grisini.

Det är som sagt en liten bed & breakfast med tre rum, och vi blev tilldelade, San Vito, som ligger i ett annex på markplan. Det enda med eget privat lyxbadrum – i det fanns dels toalett och dusch, två badtunnor av ek och bastu som kunde användas mot betalning. Utsikten från badrummet visade över hela vingården.

 

Det finns ingen air condition, men husets tjocka stenväggar håller rummet svalt även när det är varmt ute. Det fanns kylskåp med vatten. De andra två rummen, Santa Lena och San Paolo, ligger en trappa upp i huvudbyggnaden. Ett av dem har egen altan mot vingården där taket på det tillbyggnadsannex där vi bodde utgjorde hela altanen. Det rummet kan också öppnas upp mot nästa rum där det finns bäddsoffa och blir då möjlighet för den lilla familjen att bo i två anslutande rum.

Jag tyckte att hela vistelsen var sagolik. Den enda nackdel jag kan komma på är att Villa Monteleone inte serverar kvällsmat och restaurangerna runt omkring är få. Vill man avnjuta ett gott vin till maten, begränsas det antal restauranger med gångavstånd till nästan obefintliga. Men två pizzerior finns och den ena serverar även pasta, kött och fiskrätter. Vill man bara äta något enkelt på rummet finns La Familia – storköp – 700 meter bort där det finns det mesta i matväg.

Byn Gargagnago ligger nära Gardasjön med många små byar runt omkring. De är definitivt värda en liten utflykt och en kaffepaus. Vi passade också på att åka till Verona (20 min bort) för att se Julias balkong där Romeo uppvaktade henne. Likaså, två timmar bort ligger Venedig, vilket definitivt kan kombineras med en hel- eller halvdagsutflykt. I vingårdens närhet ligger även de stora vinproducenterna Masi och Zenato, vilka också är värda ett besök om det går bara för att jämföra vinproducenter i småskalig version mot en större.

Jag skulle vilja säga att det behövs en GPS är nästan ett måste för att hitta hit – vi hade svårt att hitta till Villa Monteleone även med – GPS’en var också bra att ha när vi åkte på våra rundturer för att hitta hem igen. En GPS innebär också möjligheten att få uppleva omgivningarna runt omkring, de små bergsbyarna, sevärdigheterna och små pärlor till restauranger som vi säkerligen inte skulle ha hittat utan. Var dock beredd på att minsta lilla grusväg kan räknas som val för planerad resrutt och inte alltid genomförbar.

Villa Monteleone – Via Monteleone, 12 – 37015 Gargagnago (Vr)
Tel. 045 7704974 Fax 045 6800168
Mail. info@villamonteleone.com

Easy AdSense by Unreal