Citroncheesecake

IMG_20190309_131244Sonen har precis fyllt år och till helgens fika önskar han sig en citroncheesecake. Cheesecake har vi gjort i många olika former och smaker. Min personliga favorit är just som den här med citron, inte så söt. Jag har gjort den med sushiingefära och det är nog min absoluta favorit. Det  här är en non-bake så man behöver inte ugn, men en platta behövs för att värma upp vätskan som man smälter gelatinbladen i. Det är även en kaka som går väldigt snabbt att förbereda, sen kan man om man vill ha ett täcke eller en spegel på den.

Botten:

15 digestivekex
75 g smör

Fyllning:

5 gelatinblad
2 ägg
400 g färskost
2 dl crème fraiche
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1-2 citroner, rivet skal och saft

IMG_20190405_192416Krossa kexen fint och smält smöret. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten. Ställ i kylen. Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulorna med färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i cheesecakesmeten under omrörning. Vill du ha täcke eller spegel på den behöver den stå i kylen minst en timme innan du gör det. Det går annars bra att bara lägga hallon eller passionsfrukt som dekoration ovanpå.

 

Easy AdSense by Unreal