Bondkakor

bondkakaDet här är en av mina favoritsmåkakor, något som jag brukar göra främst till jul – men under några år så har det inte blivit av pga. allergi för nötter och mandel i familjen. I julas dock kände jag att dock att du är det dags. 

Det här är en kaka som är riktigt krispig med sirapen i och det fungerar även att göra degen färdig och sedan och ta fram en rulle från frysen och grädda  lite i taget så man har nybakade kakor ofta.

200 g smör, rumsvarmt
200 g strösocker
100 g ljus sirap
350 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
150 g sötmandel, oskalad och hackad

Blanda smör, strösocker och sirap.Blanda vetemjöl och bikarbonat och arbeta in det i smörsmeten till en smidig deg. Arbeta in den hackade mandeln. Dela degen i 3 bitar. Rulla dem till längder, ca 4 cm i diameter. Plasta in rullarna och lägg dem i frysen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i skivor, 5–7 mm tjocka, med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna gyllenbruna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna.

Easy AdSense by Unreal