Småfranska med vallmofrö eller sesamfrö

småfranska Idag äter vi soppa till middag, för att piffa till det lite extra så passar jag även på att baka en plåt med småfranska. Ett enkelt recept och jag toppar bröden med både sesamfrön och vallmofrön då vi har olika favoriter hemma.De är liksom försvinnande goda, och till nioåringens lycka så finns det i alla fall några kvar till frukost i morgon. Dessa kommer vi absolut att göra fler gånger.

 

50 gram jästsmåfranska2
4 dl vatten
25 gram smör
1 st äggula
1 msk honung
1 tsk salt
9 dl vetemjöl, 9-10 dl

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm vätskan till fingervarmt med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, äggulan och honungen. Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt 5-10 minuter. Tillsätt saltet på slutet. Låt degen jäsa minst 30 minuter. Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 18-20 delar (70 g styck). Forma runda bullar. Blöt ett papper doppa frallans topp i det blöta pappret och sedan i skål med t ex vallmofrön. Låt jäsa minst 30 minuter till på klädd plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Easy AdSense by Unreal