Risotto med kungsräkor

ris1Alla hjärtans dag 2018, och alla vet väl att kärleken går genom magen till hjärtat? Med min makes italienska påbrå är det oftast fullträff att laga något italiensk, så även den här gången. vi brukar göra risnoirisotto, då det går lite fortare, men dagen till ära gör vi på carnaroliris.  Jag har hittat Daniel Lakatoszs recept på risotto. Mästerkock från 2016. Vi valde dock att göra den på färska kungsräkor, och det här är verkligen ett recept som vi kommer att använda oss av igen. Det var lite pilligt med räkorna, men absolut mödan värt. Sonen som var hemma vid tillfället tyckte att det var riktigt gott han också.

 

 

16-20 kungsräkor, oskaladeris2
2 vegetariska buljonger, Fond du chef
1 liter vatten
1½ dl olivolja
2 schalottenlök, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
3½-4 dl carnaroliris
2 dl vitt vin
2 dl (60 g) parmesanost, riven
1 msk smör
Nymalen svartpeppar
Olivolja
Persilja, finhackad

ris3Börja med att skala och rensa räkorna. Spar skalen så du kan steka ur smak ur dem. Koka upp vatten och blanda ut buljongen. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull eller en stekpanna. Lägg i räkskalen och låt stekas i ca 3-4 minuter. Ta bort räkskalen, sänk värmen och tillsätt lök och vitlök. Låt löken svettas i olivoljan utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen en aning och låt fräsa i ytterligare någon minut tills riset känns lite torrare. Häll i vinet och låt koka tills det mesta av vinet ångat bort. Börja med att tillsätta ca 3-4 dl buljong, (rör om hela tiden och sänk värmen) så fort du märker att riset känns torrare och det mesta av vätskan har sugits upp av riset tillsätter du 1 dl i taget. Risotton ska sjuda och röras om ofta under tillsättning av buljong. När riset är mjukt men fortfarande har en liten kärna i mitten är den klar. ris4Ta bort från värmen och tillsätt parmesanost, smör och svartpeppar. Hetta upp en stekpanna (riktigt het) med olivolja och lägg i räkorna. Salta och stek i ca 1 minut på vardera sida eller tills räkorna är fina och röda. Placera räkorna över risotton och strö över lite persilja.

Easy AdSense by Unreal