Ugnsstekt hel kyckling med citron, vitlök och rosmarin

IMG_2007Vi tillagar en hel/halv kyckling i ugn och smaksätter den med citron, rosmarin och vitlök. Till kycklingen serverar jag potatis, morötter och palsternacka i ugn – kryddade med havssalt och rosmarin.. Vi har gjort en liknande anrättning tidigare, men då bara med rosmarin och vitlök. Jag fick då beröm från maken med orden, att det smakade som hemma hos farmor.

1 hel kyckling ca 1,3 kgIMG_1997
4 vitlöksklyftor
1 kruka färsk rosmarin
½ dl smör o rapsolja
2 msk citron, pressad saft
½ citron,fint rivet skal
1 vitlöksklyfta riven
salt
vitpeppar

Skölj kycklingen i kallt vatten. Jag delar den sedan för att förkorta stektiden i ugnen, men man kan även tillaga den hel med morötter, rosmarin, lök och vitlök instoppad i kycklingen.Stick ner en liten och mycket vass kniv i bröstkött och lår på ett par ställen.

IMG_2001IMG_2002

 

 

 

 

 

 

Fyll varje snitt med vitlök och rosmarin och krydda med salt och peppar. Blanda smör o rapsolja, citronsaft och skal och pressad vitlök i en skål, pensla sedan på smörblandningen. Salta och peppra. Jag lägger även rosmarin, morötter, purjolök och vanlig gul lök i botten av formen för att kunna använda stekskyn som blir till bas för en sås. Stek kycklingen i ca 50 min i nedre delen av ugnen i 200 grader. Pensla gärna kycklingen då och då med citronsmöret. Kycklingen är klar när köttsaften är helt ofärgad. Låt kycklingen vila i ca 20 min innan serveringen.

IMG_1992IMG_1991

 

Easy AdSense by Unreal