Ugnsstekt hel kyckling med rosmarin och vitlök

Jag har en hel kyckling i frysen som jag tar fram och tinar. Jag delar den för att korta tiden i ugnen och tar sedan och skär små snitt i skinnet där jag trycker in skivad vitlök och kvistar av rosmarin under skinnet. Därefter ställer jag den i en ugnsform, lägger lagerblad i formen, häller på lite rapsolja på kycklingen, vatten i formen och toppar med några kvistar rosmarin innan jag ställer in den i ugnen. Det tar lång tid att tina kycklingen, då jag vill att den ska tina utan att påverkas av mikrovågsugn eller annat. Jag ställer den helt enkelt på ett fat i kylen och låter den stå ett dygn ungefär. Den går dock att köpa färsk och då kan man börja direkt och göra i ordning den.

1,2 kg kyckling
3 vitlöksklyftor
några kvistar rosmarin
2 lagerblad
3 dl vatten
ca 2-3 msk rapsolja

 

 

 

Jag börjar med att dela kycklingen mitt över, för att det ska gå lite fortare att få den genomstekt i ugnen. Ungefärlig tid är 50-60 min/kg – vilket innebär att jag räknar en timme i ugnen för den här på 1,2 kg, även om jag delar den. (Jag öser eftersom för att den inte ska bli torr). Jag skär små snitt i skinnet och petar in vitlök och kvistar timjan, lägger i lagerblad, vatten och olja, sist avslutar jag med några kvistar rosmarin. Ugnen sätter jag på 200 grader, vilket jag även har sen till potatisen med rotfrukter som jag kommer att servera till.

Jag sätter timer på 3×20 min och öser sedan kycklingen när klockan ringer (totalt 60 minuter). Under tiden förbereder jag även potatisklyftor med morot, palsternacka och rödlök som jag blandar och brer ut på en ugnsform. För att det inte ska fastna häller jag på lite olja och avslutar sedan med ytterligare några kvistar rosmarin och några varv med pepparkvarnen. Då jag satt klockan på ytterligare 20 minuter för att ösa kycklingen håller jag lite koll på klockan och sätter in plåten under kycklingen efter ca 10 minuter så att den totalt får stå inne 30 minuter. När klockan ringer för att ösa kycklingen passar jag även på att vända om bland potatisen.

Till kycklingen och potatisen med rotfrukter äter vi en smaksatt creme fraiche, en kall sås. Den här gången blev det en blandning av senap, vitt vin och schalottenlök.

Vin till maten? Till maten dricker vi en flaska Tommasi Appassimento, ett vin som vi tidigare fått specialbeställa för att få tag på, men som nu går att köpa i de flesta butikerna. Vinet har nummer 5354 på systembolaget och kostar 89 kronor. Ett helt klart prisvärt rött vin som enligt uppgift är kryddigt, fruktigt och har en aningen utvecklad smak med inslag av torkade körsbär, korinter, salvia och lakrits. Ett vin som jag verkligen rekommenderar, det har en rejäl och fyllig smak och passade mycket bra till rosmarin som var ett återkommande inslag i dagens middag.

Easy AdSense by Unreal