Ugnsstekta rotfrukter med rödlök och rosmarin (smalmat)

Vi äter kyckling som jag har fyllt under skinnet med skivad vitlök och rosmarin, därför tycker jag att det passar ypperligt att ugnssteka även potatisen och grönsakerna och toppa med några extra kvistar rosmarin. Kycklingen ska vara inne i ugnen en timme, men ösas eftersom, så jag passar på mellan första och andra ösningen att ställa in potatisen, och vänder den i samband med andra ösningen av kycklingen.

potatisar
4 lite större morötter
4 palsternackor
1 rödlök
några kvistar rosmarin
rapsolja
några varv med pepparkvarnen

Ugnen är sedan kycklingen ställd på 200 grader. Jag börjar med att skala potatis och rotfrukter, ibland hoppar jag över att skala potatisen men det beror lite på hur den ser ut i skalet – även om jag uppskattar det med skal på är det inte lika populärt hos barnen. Jag skär sedan potatisen ganska smått, för att den helt ska vara färdig och gärna lite knaprig. Morot och palsternacka skär jag i tunna stavar. Rödlöken skär jag varje halva i tre delar och sedan i mindre bitar – så inte smått hackat, utan så man ändå ser att det är lök. Avslutningsvis klipper jag några kvistar rosmarin och lägger på potatisen, häller lite olja över allt och några varv med pepparkvarnen. Jag brukar räkna ungefär 25-30 minuter i ugn och så behöver man vända lite på allt efter ungefär halva tiden.

Jag tycker att det här är ett tillbehör som både är gott, nyttigt och trevligt. Det blir en bra färgklick på middagsbordet och man kan ta egentligen vilka grönsaker man vill. Paprika, fetaost och tomat är gott att ha – men jag föredrar då att lägga på tomaterna när jag vänder på allt, för att de inte ska bli alltför tillagade.

Easy AdSense by Unreal