Bagels

bagelsJag vaknar tidigt på lördagsmorgonen så jag sätter en deg på jäsning och passar på att gör bagels som ändå är lite tidskrävande då de först ska kokas och sedan gräddas i ugnen. De jäser precis som vanliga bröd bakade på jäst två gånger, i bunken och sen på plåten. Man kan strö vad man vill ovanpå sina bagels, likaså om man vill fylla degen med någon smaksättning. Jag väljer att alternera både med solrosfrön, linfrön, sesamfrön och både vitt och blått vallmofrön. Då det är lite tidskrävande passar jag på att göra en dubbel sats så jag gör 24 bagels.

25 g jästIMG_1973
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special
vatten till kokning

Pensling och garnering:
1 uppvispad äggvita
1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen ordentligt i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.

IMG_1984IMG_1988Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas. Jäs bröden under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

IMG_1986IMG_1989

Easy AdSense by Unreal