Chokladbakelser

För att ha något gott till kaffet gör jag små chokladbakelser. Receptet ger 8 portionsbitar i små pajformer ca 6 cm i diameter, men jag väljer att göra dem i mindre aluminiumformar för att det bara ska bli en liten mumsbit efter all påskmat. Jag river även i lite limeskal för att piffa upp smaken, och man kan även använda både apelsinskal och citronskal.

280 g digestivekex
125 g smör (använd helst smör för smaken och konsistensens skull)
½ dl standardmjölk
225 g grovhackad choklad minst 70 % (mörk)
2 dl matlagningsgrädde 15 %
rivet skal av 1 lime
vispad grädde till servering

 

 

Lägg digestivekex i en plastpåse och kavla över den för att krossa den till smulor. Smält 25 gram av smöret tillsammans med mjölken och häll blandningen över smulorna. Pressa ut blandningen i 8 stycken små formar, ca 6 cm i diameter och kyl ca 15 minuter. Riv lite choklad och ställ det åt sidan för dekoration/garnering.

Smält resten av chokladen i ett vattenbad och rör ner smöret till en jämn kräm. Ta bort skålen från värmen och rör snabbt ner grädden och blanda tills du får en slät kräm och häll den i formarna. Ställ dem i kylen och låt dem stå där minst två timmar. Ta ut dem ur formarna och lägg upp dem på tallrikar. Spritsa lite grädde och häll över lite riven choklad.

Easy AdSense by Unreal