Laxtårta med räkor

När det gäller lax- och räktårta finns det hur många olika varianter som helst, jag tror att jag har minst sju åtta olika recept att testa. Här har jag bara valt ett i mängden. Även om vi valt att hålla det enkelt till påsken, och mer anpassa buffén till barnen så känner jag att jag vill ha ett lite mer ”vuxet” inslag också. Den här tårtan har jag även gjort till både midsommar, sommarmat och studentbuffé. Med andra ord ett återkommande inslag hemma hos oss.

225 g kavring
75 g smör, smält

Fyllning
5 st gelatinblad
150 g rökt lax
200 g räkor, skalade
2 dl crème fraiche
2 dl gräddfil
1 dl purjolök, finstrimlad
½ dl dill, finhackad
salt
svartpeppar

Garnering:
löjrom
dill
citron

Smula kavringen och blanda med smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant och ställ den svalt. Blötlägg gelatinblad. Strimla laxen fint och hacka räkorna grovt. Blanda créme fraiche, gräddfil, dill och purjolök. Lägg i lax och räkor och smaka av med salt och peppar. Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme. Blanda i ett par skedar laxröra. Häll blandningen i laxröran och rör om väl. Bred ut i allt formen, släta till och ställ kallt i kylen, minst 2 timmar. Dekorera med rom, dill och citron när du har tagit av kanten.

Easy AdSense by Unreal