Kanelbullar och kardemummalängder

Jag brukar väl inte baka bullar så ofta. Visst jag älskar att baka, och det är enkelt egentligen att alltid ha bullar i frysen. Men det blir inte så eftersom det ”ska planeras” och köpas hem jäst. Jag bakar helst bullar på sötbrödsjäst, eller jäst för söta degar – så det blir när någon fyller år eller andra särskilda tillfällen när jag planerat.När jag väl brukar bakar kan jag dock passa på att göra dubbelsats.

150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
1½ tsk kardemummakärnor eller 2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl

Jag brukar smälta smöret direkt i min stora rostfria bunke. Därefter häller jag i mjölken och låter det bli fingervarmt innan jag löser upp jästen, häller i salt, socker och kardemumma. Jag tar sedan i det mesta av mjölet och arbetar degen smidig och blank. Jag häller sedan lite mjöl ovanpå och täcker med en bakduk och låter det stå och jäsa till dubbel storlek.

Därefter stjälper jag ut degen på mjölat bakbord och arbetar i hop den. Jag brukar sedan dela den i fyra delar och kavla ut dem för att sedan bre på rumsvarmt smör. Jag tycker att det är enkelt att använda en slickepott för den är i sig redan mjuk och jag har då också en bredare yta att arbeta med. Jag brukar sedan alternera med att ha kanel eller kardemumma i bullarna och sedan socker.

Gör jag enkla snurror, rullar jag bara ihop degen och skär bitar som jag lägger i formar, annars viker jag degen dubbel och tar ut tunna strimlor som jag sedan tvinnar innan jag lägger dem i formen.

Ibland gör jag längder och det finns flera olika sätt att göra det på, likaså om man vill ha en annan fyllning finns det flera olika sorters att välja mellan. Här har jag bara rullat ihop och sen med sax klippt veck som jag sedan vikt åt olika håll, varannan gång åt ena, varannan åt det andra. Det är också enkelt att bara rulla degen i tre smala längder som du flätar.

Jag låter sedan bullar eller längder jäsa ytterligare på plåten och sätter samtidigt på ugnen 250 grader för bulla och 200 grader för längder. Innan de sedan gräddas penslar jag dem med uppvispat ägg och strör på pärlsocker. Det är också gott att ha hackad mandel på, eller flagad mandel.

Bullarna gräddar jag mitt i ugnen 8-10 minuter medan längderna behöver lite mer tid och gräddas i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.

 

Easy AdSense by Unreal