Fiskburgare

Fiskburgare är ett återkommande inslag i vår middagsreportoar hemma. Dels för att det är gott, dels för att det är nyttigt. För tillfället har vi abborre och gädda i frysen sen sommarens båtturer, och använder det som bas, men det går även att byta ut mot den fisk du hittar i disken på affären, eller själv kommer åt.

Ingredienser
1 sida av Gädda/sej/torsk/ eller valfri fisk
1 pkt Crabbstick eller 1 burk räkor/kräftstjärtar i lag
1 portionsbit lax
klippt dill, djupfryst eller färsk
1 ägg

 

 

Jag brukar börja med att rensa fisken, skära den i bitar. Sen kör jag fisk och räkor i mixern, lite i taget så det blir mindre bitar, stora bitar tenderar att falla i sär sen när man steker. Gädda är känt för att innehålla massvis med ben, skär ordentligt och kör det hellre både en, två eller tre gånger i mixern. (Jag lämnar hellre kvar lite än att riskerar ben). När all fisk/skaldjur är mixade, blandar jag det i ett ägg och  dill. Vill man ha saltare går det att ta mer salt i, men jag tycker att lagen som kommer med skaldjuren räcker när barnen är med och äter.

Jag formar sedan med blöta händer 6 – 8 bollar och plattar ut dem till burgare som jag lägger på en skärbräda jag spolat under kranen för att de inte ska fastna. Slutligen steker jag dem i lite smör, ett par minuter på varje sida så de är genomstekta. Jag lägger sedan upp ett fat med bröd, ett med fisk och sen ett blandat fat med grönsaker så alla får ta sina favoriter.

Tillbehör

* hamburgerbröd (vi brukar köpa grova )
* remouladsås
* isbergssallad, tunnstrimlad eller hela blad
* (ev ruccola)
* tomat i tunna skivor

Tips
Ett tips är att göra fler än du äter på en gång, och frysa in dem en och en i lite plast, då har man gjort jobbet till nästa gång. Det går också att frysa in dem stekta men jag tycker det känns bättre att steka dem precis före man ska äta dem och väljer då att plasta in dem direkt från skärbrädan). Hemma hos gillar alla dem här fiskburgarna, vi brukar göra dem så pass stora att det räcker med en per person. Vi vuxna brukar komplettera det med lite mer sallad. Något som gör fiskburgare lite mer smakfull är att kombinera isbergssalladen med ruccola, eller helt enkelt bara byta ut till enbart ruccola.

Det kan vara lite meckigt att rensa just gädda, då det brukar vara en hel del ben, jag tycker att även om man kör dem i mixer ska alla ben vara borta. Enklare är att ta annan fisk som man kan köpa i hela, färdiga filéer. Mestadel av tiden går till att rensa fisk, men när man börjar bli lite van så går det på en timme allt som allt att förbereda fisk och grönsaker och sen steka burgarna. Likaså, gäddorna har vi dragit upp i egen sjö så de har inte kostat oss något, vilket förutom äventyret då de fiskades även bidrar positivt till hushållskassan. Det går även att förbereda fisken innan och bara steka burgarna när det är dags att äta. Det här är något jag verkligen rekommenderar, det är inga onaturliga tillsatser, det är enkelt att göra dem och de smakar verkligen fisk. Jag tycker att mestadel av de fiskburgare som man hittar i frysdisken på affären består mest av panering och det är det inte på den här.

Smaklig måltid!

Easy AdSense by Unreal