Sockerkaka med äpplen

äppelkakaVi har fortfarande fullt med äpplen i trädgården så jag passar på att göra en enkel äppelkaka. Den går fort att laga i ordning så vi passar på att göra i ordning den när vi ändå lagar kvällsmat. Jag får hjälp av vår tioåring att både plocka äpplen och som en liten assistent i köket. Den här kakan fungerar perfekt bara som den är eller som en liten mumsbit till kaffet eller med vaniljsås som en enkel efterrätt.

 

2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 äpplen, normalstora
½ tsk kanel
2 msk socker
50 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker några minuter. Sikta ner vetemjöl och blanda med bakpulver och vaniljsocker och rör ihop till en smet. Skala och klyfta äpplena vänd dem i lite socker, vaniljsocker och kanel. Smörj en form, ex. en rund springform ca 24 cm diameter eller liknande, med lite smör och bröa den eventuellt med ströbröd. Häll i smeten och fördela äppelklyftor i smeten. Skiva 50 g smör och lägg över kakan innan du gräddar den. 45 minuter, tills kakan har fått färg. Ta ut och låt svalna något innan du servering.

Easy AdSense by Unreal