Ägglikörstryfflar

IMG_0880Vi har köpt hem ägglikör för att göra snowballdrinkar – så då passar vi även på att göra ägglikörstryfflar. En tvåfärgad mumsbit som man sedan kan dekorera med att ringla över lite choklad dekorativt om man vill. Tyvärr var alla slut när jag kom på att jag skulle fotografera dem, men de var riktigt goda så det kan definitivt bli en omgång även nästa år.

Mörk tryffel:IMG_0879
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 msk smör
1½ msk ägglikör, (t ex Advocaat)

Vit tryffel:
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
1 tsk honung
½ msk ägglikör

Garnering:
25 g mörk choklad, (eventuellt)

IMG_0881Klä en liten form, ca 12 x 18 cm, med plastfolie. Har du ingen form av den storleken kan du vika till en av aluminiumfolie. Börja med den mörka tryffeln. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden tillsammans med honung och smör. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören, häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ in formen i kylen och låt tryffeln stelna 1–2 timmar.

Fortsätt med den vita tryffeln när den mörka stelnat. Hacka chokladen fint. Koka upp grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören och häll smeten ovanpå den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen, men gärna över natten. Ställer du in formen i frysen, går det lite snabbare. Lossa tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast går det om du sköljer kniven med hett vatten och torkar av med hushållspapper mellan varje knivtag. Om du vill dekorera tryfflarna smälter du mörk choklad i mikron eller över vattenbad och ringlar eller spritsar den. Låt stelna i kylen och förvara sedan kallt.

Easy AdSense by Unreal