Lakritsfudge

lakritsEn av mina favoriter när det kommer till godis är fudge, helst lakrits eller vanilj men det finns många andra goda. Därför blev jag extra glad när jag hittade det här receptet på lakritsfudge. Ännu gladare blev jag när dessa underbara bitar även smakade bättre än de man köper i butik, kanske för att de då är nygjorda och alldeles färska.  Jag har alltid haft föreställningen om att det är svårt att göra fudge, men så är det inte. Tidigare har jag även gjort på skumtomtar, men det här är definitivt en variant som hamnar på listan att göra igen.

3 dl vispgräddelakrits1
4 dl strösocker
50 g smör
4 msk ljus sirap
1 påse turkisk peppar
200 g mjölkchoklad
svart karamellfärg
lakritsströssel

Krossa turkisk peppar i mortel. Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd ugnsform. (Jag tyckte inte att färgen gjorde någon skillnad, så den kan man utesluta om man vill – annars för att få karamellerna svarta behövs nog ganska mycket färg. Ställ kallt tills den kylts ner. Skär sedan lagom stora bitar och servera. Förvaras svalt.

lakrits2Jag hittade receptet på sidan Vin & Matguiden och de verkar ha hittade det i sin tur på Jennys Matblogg.

Easy AdSense by Unreal