Äppelkaka i långpanna

IMG_0209I år har vi mycket äpplen, men de är vinteräpplen så fortfarande kan de gärna få hänga kvar ett tag till. Jag har dock plockat äpplen hos mamma, så här en äppelkaka i långpanna. Där jag har vänt äppelklyftor i kanel och socker och sedan fördelat i smeten. Överst strör jag ett lager pärlsocker. Vill man kan man strö mandel och/eller pärlsocker. Kakan är jättegod att servera till lite vaniljsås eller vaniljglass.

7 dl vetemjölIMG_0192
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
4 msk smält smör

fyllning:
ca 1 kg äpplen, 8-10 st
1 dl socker
3 msk kanel

Topping:
pärlsocker
mandelspån

IMG_0193Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa samman äggen med socker och vänd sedan ner det i mjölblandningen tillsammans med mjölk och smör. Rör samman smeten utan att vispa den. Blanda kanel och socker i en plastpåse. skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg ner dem i kanel och sockerblandningen och skaka så det kommer över hela äppelbiten. Klä en långpanna med bakplåtspapper, häll ut smeten och fördela sedan äpplena i jämna rader. Strö över pärlsocker och/eller mandelspån och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

IMG_0194IMG_0196

Easy AdSense by Unreal