Drömmar

IMG_0205Det här är en av makens favoriter, när jag sa att jag skulle baka småkakor – var det här ett av hans önskemål. En spröd kaka som liksom smular sönder sig i munnen. Det som är roligt med dem är ändå att man enkelt kan göra varianter av dem.

100 g smörIMG_0203
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt oljan i en tunn stråle och sikta ner vetemjöl och hjorthornssalt. Blanda snabbt samman till en smidig deg. Dela degen i 4 bitar, rulla ut till fingertjocka längder och dela varje längd i 12 bitar. Rulla varje bit till en lite boll och lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg inte kakorna för tätt, de flyter ut lite i ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kakorna svalna på plåten, annars går de lätt sönder.

 

Kokosdrömmar: Ta lite kokosflingor i händerna när du rullar drömmarna.

Valnötsdrömmar: Byt rapsoljan mot lika mycket valnötsolja och garnera med en halv valnöt innan du sätter in plåten i ugnen.

Nötdrömmar: Strö lite hackade hasselnötter över drömmarna innan du sätter in plåten i ugnen.

Tigerdrömmar: Dela degen i två delar. Fördela 1 msk kakao i den ena degen. Ta en liten bit av varje deg och rulla ihop till kulor.

Citrusdrömmar: Tillsätt 2 tsk rivet apelsin-, citron- och limeskal samtidigt med mjölet.

Saffran- och apelsindrömmar: Tillsätt 1/2 g stött saffran och 1/2 tsk rivet apelsinskal samtidigt med mjölet.

Ökensand: Öka smör mängden till 200 g och uteslut oljan. Smält smöret och låt det koka tills det börjar bli brynt och börjar dofta gott av nötter. Låt smöret kallna tills det blir stelt igen och vispa det med 2 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt 5 dl vetemjöl och 1 tsk hjorthornssalt och baka på samma sätt som vanliga drömmar.

Easy AdSense by Unreal