Italiensk tomatsås, färska tomater

IMG_0069Tomaterna är jättefina, och till ett bra pris så jag passar på att köpa lite extra och gör en tomatsås. Den använder jag sedan för att göra en pastagratäng med tomatsås, mozzarella och basilika.Det är godare om såsen får stå och puttra till sig, så jag gör såsen och låter den sedan stå under tiden jag förbereder resten.

1 kg tomaterIMG_0066
1 gul lök
2 klyftor vitlök
½ dl olivolja
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 tsk socker
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
ev. 1 tsk torkad basilika eller 10 blad färsk
ev. 1 tsk torkad oregano eller 15 blad färsk

IMG_0068Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Dela dem sedan och hacka tomatköttet i tärningar. Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om. Tillsätt de hackade tomaterna samt 1 dl vatten. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i ca 20 minuter på låg värme, gärna längre. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.

Easy AdSense by Unreal