Rabarberdricka

rabarberRabarber är en av mina favoriter av det vi har i trädgården, dessvärre får jag inte så stor skörd av mina knölar. Däremot har jag haft möjlighet att få plocka hemma hos en vän till familjen, där en rabarber nästan motsvarar lika mycket som jag fått på en knöl. Med tillgång till mycket rabarber har det blivit både rabarberpaj, chutney och nu även saft. Så god så den kan du sälja, var sonens betyg och det är ju inte illa. Jag försöker alltid när jag gör något med socker att ta lite mindre än vad som står i recepten, men ändå hålla mig inom ramarna för att barnen ändå ska tycka att det är gott.

2 ½ kg rensad rabarber
2 citroner, helst ekologiska
3 liter kokande vatten
2 ½ kg strösocker
30 g citronsyra

Skölj och ansa rabarbern. Skala den inte utan behåll det rödrosa skalet för färgens skull. Skiva med en vass kniv. Tvätta citronerna noga och skär bort ändarna in till fruktköttet. Skiva citronerna och varva med rabarbern i en rendiskad hink. Strö över citronsyra. Koka upp vatten och slå över frukten. Rör om med en slev. Låt stå övertäckt på sval plats i två dygn. Sila av saften i silduk eller genom en ren kökshandduk i durk- slag. Låt rinna av i minst en timme. Rör ner sockret i saften och rör tills sockret löst sig. Häll rabarberdrickan i väl rengjorda flaskor. Förvara svalt eller frys in. Den håller minst 1 vecka i kylskåp. Späd med vatten till önskad smak.

Easy AdSense by Unreal