Paprikaröra med ugnsrostade valnötter

IMG_20180605_163949Jag fick äran att laga mat till min kusins student. Uppdraget var fria händer med enda kravet att det skulle vara en helt och hållet vegansk buffé, vilket kändes som en enorm utmaning, men ju mer jag läste på och letade så blev det en rolig utmaning. En av favoriterna på bordet blev denna paprikaröra, Muhammara. Det här receptet hittade jag på Zeinas hemsida och där fanns det verkligen mycket inspiration till buffén som jag gjorde. I den andra skålen är det hummus.

3 dl valnötterIMG_20180603_202746
1 dl ajvar
3/4 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2-3 msk granatäppelsirap (jag hade agavesirap)
1 färsk chili (går att utesluta – jag hade inte)
½ tsk spiskummin
salt
peppar
2-3 msk vatten
½ dl olivolja och rapsolja blandat (olivolja tar över smaken för mycket)

Värm ugnen 200 grader och rosta valnötterna ca 10 minuter i ugn, för länge så blir de beska. Lägg dem i en handduk och gnugga försiktigt av skalet. Lite skal kvar är okej. Lägg i en matberedare tillsammans med alla andra ingredienser utom oljan. Salta försiktigt (paprikapuréen kan vara salt i sig) Häll i olja medan mixern är i gång, konsistensen på din röra bestämmer du med hur mycket olja du häller i. Den kan kännas lös i början men ströbrödet sväller och hjälper till så avvakta lite innan du häller på för mycket olja. Gott att garnera med lite hackade valnötter. Håller i kylen ca 5-6 dagar.

Easy AdSense by Unreal