Rosmarin

Rosmarin (Rosmarinus officinalis Labiatae) är en Medelhavskrydda och används framförallt i Provence och i Italien. Rosmarin har en söt, lite uppfriskande bitter smak och den kan vara mycket genomträngande och man bör använda kryddan sparsamt.  Torkad rosmarin däremot är inte lika bitter. De torra bladen bör stötas i mortel innan de används.Använd färsk rosmarin i små doser till kötträtter. Det är en krydda som med fördel kan användas till lamm och fläskkött, men också vilt, fet fisk, fågel och grillat. God till rotfrukter och ugnsrostad potatis. En kvist rosmarin i en flaska vinäger är en utmärkt smaksättare. Jag brukar ta kvistar av rosmarin, tillsammans med skivad vitlök och peta in under skinnet på kycklingen och sedan grilla den i ugnen. Rosmarin kan användas både färsk och torkad. Blad plockar man efter behov under säsongen. Vill du skörda blad för torkning så är det lämpligast att göra det strax innan blomningen. Skörda hela kvistar och häng dem upp och ner. När de torkat repar man av bladen.

Rosmarin är en flerårig planta/buske med blå blommor och stickiga blad. Fröna har låg grobarhet och gror sakta så det gäller att förså tidigt. När det är dags för utplantering så vill rosmarinen stå med 25-35 cm mellanrum i väldränerad jord på den varmaste platsen. Rosmarin betyder ”havets dagg” och vid Medelhavet hittar man den mycket riktigt vildväxande. Bladen är barrliknande och ständigt gröna. Blommorna är ljusblå till färgen men andra färger förekommer. Denna fleråriga buske och förnämliga kryddväxt klarar inte vårt vinterklimat, utan mår bäst av att odlas i en rymlig kruka som får stå utomhus och som man sedan tar in på en ljus, sval plats på vintern. Lägg lecakulor i botten så att dräneringen fungerar. Det går också att plantera ut den i landet över sommaren och sen gräva upp den till vintern. Den kan bli 50 cm hög. Duscha plantan lite då och då. Jorden skall vara lätt och väldränerad och krukan placerad på en skyddad och solig plats när den står ute. Rosmarin kan förökas med sticklingar eller avläggare, frön kan sås inomhus på våren, men enklast är att helt enkelt köpa en färdig planta som man sen försöker vårda av bästa förmåga.

Den hållbara doften gjorde att man förknippade örten med varaktighet, trohet, vänskap och den kallas även det goda minnets ört. och inom traditionell läkekonst har rosmarin använts mot huvudvärk och för matsmältningen. Örten har en stimulerande verkan både på nervsystemet och är svagt smärtstillande. Rosmarin som krydda passar bra till vilt och feta kött- och fiskrätter. Rosmarin innehåller en del järn, B6-vitamin, kalcium och A-vitamin. I oljorna finns antioxiderande fenolföreningar. Studier visar på att karnolsyra i rosmarin aktiverar hjärncellernas skyddsmekanismer mot fria radikaler och kan därigenom motverka dess åldrande och neurogenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom. Rosmarin är en ganska tydlig stimulant och som i de flesta andra fall är det de aromatiska oljorna som står för effekten. Den stimulerande effekten rosmarin har kan tänkas ha ett samband med att rosmarin anses kunna förbättra minnet. Ett milt örtte med rosmarin kan därför prövas vid dåligt minne.

De hårda torkade bladen krossas sedan i en mortel alldeles innan användningen. Rosmarin passar bra till kött, vilt och kyckling. Den är en förnämlig grillkrydda och även en intressant ingrediens i egna kryddblandningar, doftpåsar, potpurrier och kryddvinäger. Prova också att krydda brännvin med den eller lägg några kvistar på grillglöden för väldoftens skull.

Örter att odla själv och använda i maten.

Easy AdSense by Unreal