Basilika

Basilika  (Ocimum basilicum Labiatae) har en mycket karakteristisk smak och arom. Kraftig, pepparliknande smak och den är älskad runt hela Medelhavet, framförallt till rätter med tomat, olivolja och vitlök. Den är god i sallader, soppor och pasta och passar både kött, kyckling och fisk. Basilika är en av huvudingredienserna i pesto och en av de viktigaste ingredienserna i det italienska köket, vilket gör att det är ett ofta återkommande inslag hemma hos oss. Basilikan vill gärna stå skyddat på en varm och solig plats, den är känslig för uttorkning så jag tycker att det är skönt att ha den stående i fönstret ovanför diskbänken så jag har översikt om när den vill ha vatten. Den är köldkänslig så är det dåligt väder på sommaren mår den bättre som inomhuskrydda. Jag planterar den därför i en kruka som jag kan ta in om vädret blir opålitligt. Basilikan härstammar från Indien och man tror att den nådde Nordeuropa under 1400-talet. När man odlar den behöver den värme, mycket ljus och är enkel att odla i kruka. Får den lite ljus sträcker sig plantan och bladen blir stora men glesa. Mycket ljus ger täta mindre blad med stark smak.

Det finns många varianter av basilika med olika färg, doft och smak (anis, citron och kanel). Vanligaste är Genovese. Andra sorter är Citronbasilika som har små gröna blad som smakar och doftar friskt av citron. Passar till fisk, fläsk och skaldjur. Grekisk basilika har mindre blad, men påminner i om vanlig basilika smaken. Den är perfekt till fisk- och kötträtter, pasta, sallader, såser, går utmärkt ihop med tomater och milda ostar. Den är även fin att göra te på. Kanelbasilika doftar och smakar kanel. Den är lite sötare än den vanliga gröna basilikan. Passar till allt som den vanliga basilikan, men kanske ändå bäst i en efterrätt?

Limebasilika har små blad som doftar och smakar kraftigt av lime. Den friska, lite syrliga limesmaken passar utmärkt till bland annat fisk, kyckling och i soppor. Röd/rödbladig basilika har en stark, lite kryddig smak och passar likt den gröna basilikan till de flesta kött och pastarätter, i såser och till allt som innehåller tomat. De stora röda bladen är populära som dekoration. Thaibasilika har stora gröna blad och en het kryddig arom med lätt karaktär av lakrits/anis. Den passar till asiatisk mat, wok- och curryrätter, sallader men också till efterrätter där man gärna kan servera den till glass. Man kan även krydda brännvin och vinäger med basilika. Vill man kan man torka bailikan och djupfrysa bladen, men den är godare/trevligare färsk.

Basilika är rikt på vitaminer och innehåller A-vitamin och beta-karoten. Beta-karoten är ett förstadium till A-vitamin och verkar antioxiderande. Oljeextraktet från basilika anses kunna motverka tillväxten av en del bakterier. Den är en god källa till K-vitamin, järn, kalcium, mangan, magnesium, C-vitamin och kalium. Men den har ingen utmärkande plats inom traditionell läkekonst.

Basilikan sår man från frön tidigt på våren, eller i de södra delarna av landet går det att så den direkt i landet, men det behövs en solikg och varm sommar för att det ska lyckas. Man kan gärna plantera den i ett vindskyddat eller i växthus så den är skyddad eftersom stjälkarna är mjuka och ömtåliga. Basilikan står gärna i lite mer näringsrik jord än vad andra kryddväxter gör och den behöver vattnas regelbundet så den inte torkar. Plocka bort alla knoppar eftersom så främjar du bladtillväten. Mot slutet av säsongen kan du ta sticklingar och sätta dem i vatten. När de sedan får rötter planterar du dem i krukor.

Easy AdSense by Unreal