Citronmeliss

Citronmeliss (Melissa officinalis Labiatae) är både god och dekorativ. Den har en frisk smak av citron och passar bra till fisk, kyckling och sallader. Citronmeliss är en flerårig ört med små vita blommor. Det är de hjärtformade bladen som används i matlagning för sin friska citronsmak och det är de spröda, ljusgröna bladen som smakar bäst. Citronmeliss passar till efterrätter och till sommardrinkarna (ett trevligt inslag är att frysa in några blad citronmeliss i iskuber och lägg dem i en svalkande drink). Bladen bör inte tillagas med i maten, utan tillsättas strax före servering.

Citronmeliss är även känd under det mer poetiska namnet ”hjärtans fröjd” och kan då främst ses som kryddat brännvin. Citronmeliss går utmärkt att odla själv men enklast köper du en planta i den vanliga livsmedelsbutiken och planterar om. Citronmeliss är en flerårig växt som blir c:a 70 cm hög. Bladen avger en doft av citron om man gnider dem mellan fingrarna. Blommar med små, vita och oansenliga blommor. Jorden ska vara kalkrik och väldränerad. Blanda gärna i sand i jorden och se till att inte övervattna. Örten trivs i kruka på balkong eller i trädgård och den tycker om sol till halvskugga och växer tacksamt. Får den sol kan den i en stor kruka växa på sig och bli mycket stor. Sår man den från frö bör man tänka på att de små plantorna är mycket frostkänsliga och man bör förvara dem inomhus tills vädret är varmare. När det är dags att plantera ut den rekommenderas ett avstånd på 25-35 cm. Citronmelissen klarar att övervintra utomhus i hela landet men kan behöva täckas i norr.

Bladen kan användas färska, frysta eller torkade. Citronmeliss passar till tex. kött, fågel, fisk, såser, sallader och omeletter.  Man får ut mycket av smaken genom att dricka te på citronmeliss. Pepparmynta och citronmeliss blandat ger också ett gott örtte som gärna serveras med honung.

Citronmeliss är svagt sömngivande och kan hjälpa vid en orolig mage. Redan under 900-talet använde Araberna citronmeliss för dess medicinska egenskaper. Det ansågs att Citronmeliss stärkte hjärtat och motverkande nedstämdhet. Den används traditionellt mot nedstämdhet och kombineras ofta med johannesört. Effekten liknar inte den man får från kamomill eller valeriana och den kompletterar därför ofta dessa och passionsblomma i sömngivande och lugnande örtblandningar.

Citronmeliss och lavendel kan möjligen också lindra demens något. Te av citronmeliss ensamt eller tillsammans med pepparmint är en välkänd hjälp vid feber genom att örten förstärker svettning. Citronmeliss går utmärkt att använda tillsammans med ingefära för samma effekt. Örten sänker även pulsen och blodtrycket något och förutom att den verkar antiseptiskt, inflammationshämmande och antiviralt finns studier att den kan ha effekt på eksem.

 

Färska örter att odla själv och använda i maten.

Easy AdSense by Unreal