Äppelmos

Idag har jag haft min mamma här och vi har passat på att ta hand om äpplena från vår trädgård. Vi var ute hela familjen igår som en gemensam kvällsaktivitet och plockade tre kassar med äpplen (vi har ett träd på tomten, och i år – trots alla kommentarer om ett dåligt äppelår, så har vi trädet överfullt. Vi gör flera satser när vi ändå håller på och har i slutändan gjort femton kilo färdigt äppelmos.

3kg äpplen, passerade i assistenten (dvs. 3kg färdigt mos)
1 1/2 dl socker/kg – så 4 1/2 dl socker per sats
3 krm askorbinsyra – 1 krm /kg
3 krm natriumbensoat – 1 krm/kg

Jag börjar med att skära varje äppelhalva i tre delar, och tar bort skaft och nedre biten där skrottet börjar. Skal och kärnor separerar assistenten ut själv. Sen kokar vi alla bitar i vatten och askorbinsyra, den är med för att äppelmosen inte ska få en trist brun färg. När skalet börjar släppa så tar jag bort dem och kör dem igenom assistenten som passerar äppelköttet och resterna som inte används i moset.

 

 

 

 

 

 

När vi har tre kilo färdigt äppelmos, kokar vi upp det med 3 krm askorbinsyra och 1 1/2 dl socker/kg – jag väljer att göra en lättsockrad variant, så det går att ta mer. Likaså passar jag även på att i en sats testa att ta i en deciliter rårörsocker tillsammans med det övriga sockret.

När allt kokar ordentligt, var försiktigt för helt plötsligt bubblar det bara upp och man kan lätt bränna sig när det skvätter iväg, så tar jag upp en slev av moset, blandar i natriumbensoatet och rör det i sleven för att det enkelt ska lösa upp sig och inte fastna i klumpar i moset.

 

 

 

Jag brukar koka upp vatten och skölja dem med natriumbensoat och sen ösa på äppelmoset direkt i varma burkar.

Tips, har man inte tillgång till assistent kan man skala, kärna ur och dela äppelbitarna och sen koka dem mjuka och mosa dem med potatisstöt, eller bara enkelt mosa dem och sen göra äppelmoset i en kastrull.

Easy AdSense by Unreal