Hemmagjorda pannbiffar med sås och stekt potatis

Maken passar på att laga mat medan jag gör efterrätt. Då vi har köttfärs som ligger tinad passar det att göra pannbiff. Likaså finns kokt potatis från igår, så det blir stekt potatis till. När pannbiffarna är klara vispas stekpannan ut med lite maizena, köttfond och matlagningsgrädde som blir en jättegod sås till. Pannbiff är enkelt, barnen älskar köttbullar men det här fungerar både som stora köttbullar, pannbiffar eller som en enklare variant av hamburgare.

600 g köttfärs
1 gul lök
salt
peppar
1-2 msk chilisås

Löken hackas fint för det är svårare att hålla ihop pannbiffarna om det är stora lökbitar i. Sedan kryddas köttfärsen försiktigt, man kan välja lite kryddor efter smak. För att det ska bli lite kladdigt avslutar han med att ta i lite chilisås. Pannbiffarna formas sedan till lämplig storlek och steks i lite smör i en varm panna. För att ta till vara på alla goda smaker i pannan häller vi på maizena, köttfond och matlagningsgrädde och gör sås till pannbiffarna. Vi låter det stå och puttra lite och tar några varv med pepparkvarnen. Då det finns små bitar av lök och köttfärs silas såsen så den blir slät.

Till pannbiffen idag, steker vi potatis som redan är kokt och finns kvar sedan dagen innan. Sommaren brukar vi steka färskpotatis och nästan alltid ”koka för mycket” för att det just ska bli stekt potatis dagen efter.  Där vi skär potatisen i mindre bitar, saltar och pepprar. Grillkrydda, eller någon annan blandad krydda (vi brukar ta kebabkryddan emellanåt) passar jättebra. För att få en lite knaprig stekyta på potatisen brukar vi ha en rejäl klick smör i pannan och hög värme i pannan.

Easy AdSense by Unreal