Vinbärssaft

Vi har haft buskarna  ute i trädgården överfulla med stora, fina vinbär. Av dessa har jag tänkt att jag ska göra saft. Det är så skönt med vinbär att man kan plocka av dem i klasar och sedan koka saft direkt. I år har vi haft så mycket på våra buskar att jag har plockat så jag har extra frysen full med bär, min syster har varit här och plockat, likaså barnens mormor. Idag frågade jag grannfrun om hon ville plocka av det sista för vi har så vi klarar oss. Jag brukar frysa in dem i tre liters påsar, så gör jag hellre lite åt gången och utan att tillsätta konserveringsmedel, och sen att jag gör mer så fort det börjar ta slut. Till varje omgång brukar det gå åt två påsar. Jag har en saftmaja, så det går av bara farten att koka saft och den mer eller mindre sköter sig själv.

Att göra saft på röda vinbär är ännu enklare än på svarta vinbär, eftersom de ger ifrån sig sin juice mycket enklare. Det är viktigt bara att bären har plockats av i tid så de inte är övermogna. Jag tycker det är bra att göra saften hemma för då kan jag själv välja hur söt jag vill att den ska vara. Jag brukar frysa in mina vinbär i 3-liters påsar och fylla dem nästan full. Till varje påse brukar jag ta en deciliter socker. Då häller jag i en påse i korgen på saftmajan och sen 1 dl socker, nästa påse och därefter 1 dl socker till. I den understa korgen fyller jag i vatten som jag sedan håller koll på att det inte kokar torrt.

När jag sedan ser att slangen som sitter utanpå börjar bli fylld börjar det också bli lagom att snart tappa upp på flaskor. För att tvätta ur flaskorna kokar jag bara upp vatten och häller i dem och sköljer ut dem. Det här receptet när jag bara använder bären och kokar saft på brukar det bli två flaskor. Vilket är lagom då de inte innehåller tillsatser och inte bör stå allt för länge. (Flaskorna förvarar jag i kylen för att förlänga dess hållbarhet.)

Tips! Jag brukar variera saften och ibland blandar jag i jordgubbar när jag kokar saften, ibland har jag också haft vaniljstång i vilket är ett trevligt och lite mjukare inslag på saften.

 

Easy AdSense by Unreal