Hallon- och persikopaj

Vi har firat födelsedagar i dagarna tre så nu känns det trevligt att byta ut tårtan mot något annat. Jag hittar fina persikor på affären och tänker göra paj som jag blandar med hallon till efterrätt. Paj tycker jag passar året om men så här på sommaren är det trevligt att ta vara på det som finns i trädgården. När jag var yngre hade vi persikor på tomten hemma, så det går att odla dem utan växthus även i Sverige, men det är tyvärr svårt då vi har kalla vintrar att de överlever dem.

4 persikor
500 g hallon
lite socker

100-125 g smör eller margarin
1 dl socker
2-3 dl mjöl

Jag börjar med att skala persikorna och skivar dem i tunna skivor som jag lägger i botten av en större ugnsform. Sedan häller jag på hallonen och lite socker. Jag tycker många gånger att frukt och bär har naturlig sötma så jag är lite försiktig har på mer socker.

Därefter börjar jag med smuldegen och blandar smör och socker lite grynigt och tillsätter sedan lite mjöl i taget så det blir smuligt. Jag brukar alltid göra smuldeg på en höft, så jag skriver bara ungefärliga proportioner. Degen brer jag sedan försiktigt över bären och sätter ugnen på 200 grader. Pajen låter jag stå inne i ca 25 minuter.

Till pajen serverar vi vaniljvisp, vanilj eller marsansås eller vispad grädde.

 

Easy AdSense by Unreal