Riga, Lettland – vad kan man göra?

IMG_4778Självklart finns det massor med turistmål i Riga, men jag har varit i staden många gånger och tycker mest om att bara vara när jag åker dit, den här gången åker jag med barn så då blir resan lite anpassad till honom. Vi hade planerat att åka till Riga Zoo, men det satte vädret stopp för. När jag åker till Riga har jag dock två saker jag gärna gör eller besöker. Den första är blomstermarknaden. I Riga finns en stark tradition att ge bort blommor till vänner och familj och därför finns också en speciell blomstermarknad. Egentligen är det bara en gatstump som kantas av små blomsterstånd med de mest fantastiska kreationerna efter den andra. Överallt ser man människor med buketter i handen. IMG_4780Priserna är dessutom bra mycket billigare än hemma i Sverige, så varför inte börja resan med att promenera bort dit och köpa en bukett att ha på hotellrummet och verkligen unna sig blommor. En gång har vi även köpt med ett stort blomsterarrangemang då min syster fyllde år samma dag som vi flög hem. Vi åkte då med Ryanair och in i det längsta hade vi placerat arrangemanget mellan oss på planet ihop om att det inte skulle vara fullbokat. När alla sedan kommit ombord och satt sig, visade det sig att det var en plats kvar och det var den som våra blommor åkte på.

IMG_4666Romantiken finns även runt om stadens broar, allra helst i parken mellan stan och gamla stan. Där det hänger hänglås som symboliserar kärlek. Det är därför att rekommendera att köpa ett hänglås, gärna i någon rolig färg eller annorlunda design, låt någon gravera in era namn på låset och fäst det på räcket till någon av broarna i Rigas vackra parker. Kasta nyckeln i kanalen för att lova varandra evig kärlek. Passa också på att titta på de andra låsen. Här finns namn från hela världen. Jag har varit i Riga med maken, men vi som även sett denna hänglåstradition i Florens, vore väl kanske mer lämpade att utföra denna handling där. IMG_4667Vid den bron med mest hänglås kan man även göra en tur runt kanalerna i Riga, Riga by Canal.
IMG_4675IMG_4684En 45 minuters rundtur där man dels åker utmed den smala kanalen i stan, men sen under husen vid centralstation och ut i flodmynningen vid matmarknaden för att sedan åka en bit utmed Daugava för att sedan komma in på den smala kanalen igen. Vi gör en tur på måndagen, vilket ger oss en rabatterad resa och vi betalar 5 LVL istället för 12 LVL. Här går båtarna en efter en och vill du inte vänta på en båt kan du själv hyra en roddbåt eller trampbåt och själv utforska kanalen. Vill man inte se Riga från vattnet är det även mycket trevligt att bara promenera i någon av alla gröna och blomstrande parker.IMG_4705

IMG_4708

 

 

 

 

 

 

Perfekt för mig som reser med barn är att i dessa underbara parker finns i, i stort sett varje hörn, en lekplats för barnen. Det finns även möjlighet att hyra elbilar (tio minuter) eller hoppa studsmatta (tio eller tjugo minuter).

IMG_4648IMG_4746

 

 

 

 

 

 

IMG_4753IMG_4784

 

 

 

 

 

 

Det andra jag tycker om att göra i Riga, är att besöka matmarknaden nere i de gamla hangarerna vid vattnet. Här trängs de olika marknadsstånden med varandra och även Per Morberg har varit här och handlat i ett av sina program (vilket imponerade på den matlagningsintresserade sonen sex år när jag berättade det när vi gick och tittade runt). (Den får av utrymmes skäl ett eget inlägg).

Det finns flera även olika shoppingcentrum i och utanför Riga där du hittar både märkesbutiker och butiker som vi har hemma i form av Lindex, H&M och Dressmann.

Easy AdSense by Unreal