Riga, Lettland – statyer och byggnader

IMG_4758Riga har all anledning att skryta med sin arkitektur, särskilt med det praktfulla arvet som jugendstilen efterlämnat. En promenad runt i stan med dess byggnader, statyer och detaljer på husen och du får se en hel del. Den här resan har jag väl i första hand inte tittat på byggnader och statyer, men som vanligt när jag är ute och reser är det en och annan som hamnar på bild.
IMG_4776IMG_4777Vill man dock se sig omkring på alla byggnader, finns det både rundturer och så kan man själv ta en karta och gå och titta. nedan finns en lista på lite mer kända byggnader som härstammar från jugendstilen. De bilder som jag har tagit är delvis från det området, men även bilder från gamla stan och parkerna i Riga.

 

IMG_4782IMG_4737

 

 

 

 

 

 

IMG_4759

IMG_4760IMG_4757

 

 

 

 

 

 

Mitt på ett av torgen i gamla stan finns en utställning/försäljning av lite moderna statyer. IMG_4724Sonen som kanske inte är lika road som jag att titta på statyer tycker att de här är lite roligare. Frågan är bara om man nu skulle vilja köpa en sån, hur får man med sig den hem? Och vad skulle det inte kosta att frakta hem en sån skapelse?

IMG_4722IMG_4723Men visst vore det väl trevligt att ha en sån i trädgården. Eller ett stort vildsvin till sällskap till de vi har som springer i skogen på torpet?

 

 

 

 

 

IMG_4725IMG_4727

 

 

 

 

 

 

IMG_4704

 

 

Mest intressant för att se jugendstilen om man går själv i området uppe vid diplomatstaden är följande; *)

  • Audēju iela 7, gamla stan (1899, A. Aschenkampf, M. Scherwinsky). Det första jugendstilhuset i Riga, med typiska stiliserade växtmotiv (iris, blommande träd, kaveldun) och masker.
  • Audēju iela 9, gamla stan (1900, K. Peksens). Byggnaden har ett intressant, för jugendstilen typiskt, solmotiv som symboliserar ett nytt liv som blommar ut.
  • Teātra iela 9, gamla stan (1903, H. Scheel, F. Scheffel). Detta hus pryds av mytologiska figurer – Athena och Hermes. Byggnaden kröns av figurer som föreställer Atlas, som på sina axlar håller ett jordklot av glas och zink. Jordklotet är upplyst kvällstid.
  • Vaļņu iela 2, gamla stan (1911, E. Friesendorff). Ingången väcker intresse med sina uttrycksfullt skulpterade gesims. Gudarna ur den grekiska mytologin – Asklepios (läkekonstens gud) och moiran Atropos (ödesgudinnan) symboliserar livets gång, hälsa och arbete.
  • Smilšu iela 2, gamla stan (1902). Byggnaden är ett av de bästa exemplen på jugendstil i Riga – fasaden pryds av en praktfull avbild av en påfågel, en av jugendstilens symboler för skönhet och självförtroende. Hermen under burspråket anses vara ett av de vackraste kvinnomotiven inom Rigas jugendstil.
  • Smilšu iela 8, gamla stan (1902, H. Scheel, F. Scheffel). En byggnad som är rikligt dekorerad med masker, hybrider och växtelement. Bägge portalerna pryds av den för jugendstilen så karaktäristiska avbilden av en melankolisk kvinna med slutna ögon. Prydnaderna i entrén anses av experter vara ett bra exempel på jugendstilens ornamentala form.
  • Tērbatas iela, 15/17, innerstaden (1905, K. Peksens). Detta är en av de första nationalromantiska byggnaderna i Riga med en fasad av uttrycksfulla siluetter i olika byggmaterial. Enligt beställarens önskemål samlades det i byggnationen använda travertinet från resterna av Staburagastenen.
  • Brīvības iela 47, innerstaden (1909, E. Laube). Ett utmärkt nationalromantiskt minnesmärke med en dynamisk komposition, burspråk i olika höjder, branta och betonade takplattor, höga gavlar och konformade hörnkornischer.
  • Elizabetes iela 10A och 10B, innerstaden (1903, M. Eisenstein). Byggnaderna är iklädda i ovanligt rikliga och praktfulla ornament i jugendstil. Flera dekorativa element på byggnaden 10A har motiv av bladfjädrar, vilket är en återkoppling till M. Eisensteins arbetsplats – han var chef för vägtrafikavdelningen i Vidzemeguvernementet. 10B utmärker sig med en komposition av masker, påfåglar, skulpterade huvuden och geometriska figurer på fasadens övre kornischer, liksom med de blå keramikplattorna som täcker fasadytorna på övervåningarna. Trapphuset är också praktfullt utsmyckat.
  • Alberta iela 4 (1904, M. Eisenstein). Det elegantaste och mest originella eklektiskt dekorativa jugendstilhuset. Uppmärksamheten riktas åt de tre medusahuvudena som är placerade ovanför kornischen – deras munnar är vidöppna i ett skri (ett liknande motiv återfinns i byggnaden Wiener Sezession). Fasaden täcks av örn- och lejonfigurer, samt reliefer av flygande lejon. Den bevingade reliefen av en kvinnas huvud, som placerats i mitten av byggnaden, symboliserar solen och beskydd.
  • Strēlnieku iela 4A, ambassadkvartalet (1905, M. Eisenstein). Byggnaden är ett exempel på jugendstilens eklekticism, en extremt dekorativ riktning inom jugendstilen, och på nära håll bländar den med överflödet av dekorationer vars arrangemang i traditionell historisk stil bryts av med jugendstilmotiv i de mest olika kombinationer.
  • Vīlandes iela 10, ambassadkvartalet (1908, K. Peksens). En nationalromantisk byggnad med en asymmetrisk fasadkomposition, vars puts är i olika färger och faktur. Lägg märke till relieferna med klassiska motiv – dansande flickor med blomsterkransar och vindruvor. Byggnadens entré är formad som ett nyckelhål.

    *) Listan är hämtad från ”Lettlands sida”

Easy AdSense by Unreal