Riga, Lettland – matmarknaden

IMG_4786I centrala Riga ligger Europas största traditionella matmarknad, full av kulinariska läckerheter som återspeglar landets variationsrika matkultur Rīgas Centrāltirgus. Marknaden hittar du i fem stora luftskeppshangarer bakom centralstationen. Här finner du kött, fisk, bröd, mejeriprodukter och grönsaker och utanför säljer de kläder, skor, hantverk och souvenirer. På marknaden kan man gärna bara spendera tid och gå omkring och bara titta, vilket vi gör. Det som nog imponerar sonen mest är när vi kommer in i fiskhallen. Där de levande karparna i sina stora vattenbad simmar omkring, eller ligger och sprattlar. Fisken är fint upplagd på is, många sorter och även delar av fisken som huvuden, fenor och endast fiskstjärten.

IMG_4787IMG_4790

 

 

 

 

 

 

Både inomhus och utomhus finns olika frukt- och grönsaksstånd. Det ser verkligen lockande ut att köpa där frukterna och grönsakerna ligger uppstaplade i prydliga högar. Men handeln utomhus, där utbudet är minst lika stort, drar fler kunder, kanske för att priserna där ute är lägre.

IMG_4804IMG_4805

 

 

 

 

 

 

IMG_4807IMG_4812

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4811IMG_4810

 

 

 

 

 

 

Du hittar både kryddor, nötter, torkad frukt och olika sorters bröd. Allt ifrån ljusa frallor till grova mörka limpor.

IMG_4792IMG_4794

 

 

 

 

 

 

Men det är först i fiskavdelningen som vi stannar och verkligen tittar, här blandas dofterna av rökt fisk, nyfångad fisk och det är allmänt en trevlig stämning. Kanske är bästa tiden att komma till matmarknaden tidigt på morgonen för att möta de livligaste ögonblicken, men vi kommer strax före lunch men möts ändå av aktivitet överallt. Vi är nog lite efter turistsäsongen också så det är inte lika fullt med människor som jag har upplevt det tidigare.

IMG_4797

IMG_4798

 

 

 

 

 

 

IMG_4800IMG_4802

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4796IMG_4803

 

 

 

 

 

 

Det är egentligen ingen marknad som är fokuserad på turister med en massa krimskrams istället känns den väldigt genuin.

Easy AdSense by Unreal