Fransyska, nötstek

Under allt julstök passar vi på att slänga in en nötstek, en fransyska i ugnen. Perfekt då den sköter sig själv. Vi lägger den på lite morot, palsternacka och purjolök och häller buljong över den innan den ställs i ugnen med termometer ställd på 70 grader. Till köttet serveras kokt potatis, morötter och en sås gjord på buljongen från köttet.

1 kg fransyska
salt
svartpeppar
1 msk smör
1 dl vatten
1 msk kalvfond/1 buljongtärning
10-15 cm purjolök
1-2 morot
1 palsternacka
timjankvist(ar), (några)

Sås:
sky, från steken
2 msk kalvfond, konc
1 dl vispgrädde
2,5 msk vetemjöl
salt
peppar

Till servering:
potatis pressad, kokt
grönsaker, rostade

Bind upp köttet med steksnöre eller köp en färdignätad stek. Gnid den med salt och peppar och bryn den runt om i smör i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta. Skölj ur stekpannan med vattnet blandat med lite kalvfond (eller en buljongtärning) och häll i grytan. Värm ugnen till 200 grader. Stick in en köttermometer i steken. Skala lök, morot och selleri, skär i bitar och lägg i grytan. Lägg på locket och sätt in i ugnen. Ställ termometern så den når en innertemperatur på 68-70 grader, 1–1 1/2 timme. Ta upp steken, täck med aluminiumfolie och låt vila medan såsen tillagas. Sila av skyn i en kastrull och späd med vatten till sammanlagt ca 5 dl. Tillsätt kalvfond och grädde och koka upp. Vispa ut mjölet i lite vatten och vispa ner i kastrullen. Sjud i 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Skiva steken och servera med pressad potatis, sås och rostade grönsaker.

Easy AdSense by Unreal