Formfranska med honung

Av det här receptet blir det två bröd. Jag brukar variera mjölet och ha i olika tillsatser, som till exempel russin eller solroskärnor för att variera brödet lite. Det här är ett tacksamt recept, det går fort att göra och det blir jättegott. Jag tycker att det är lite roligt att man först kavlar degen och sedan rullar ihop den för att lägga den i formen, annars brukar man ju bara lägga ner det direkt.

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
2-3 tsk honung
1 msk brödsirap
1 dl olivolja
1,5 msk flingsalt
2 dl grahamsmjöl
10-12 dl vetemjöl

Sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt grahamsmjölet och sist vetemjöl tills degen släpper och är smidig. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ganska tjock rektangulär platta (den ska vara lite smalare än brödformen), rulla ihop till en limpa och lägg den med skarven nedåt i av de smorda formarna.

 

Låt bröden jäsa i 30 minuter. Gör en snitt på längden på bröden, pensla limporna med lite vatten och strö över lite flingsalt och sesamfrö eller vallmofrön. Grädda i 200 grader, 25-30 minuter.

Jag tycker att det är trevligt för här kan man göra både ett bröd med sesamfrö och ett med vallmofrö.

Easy AdSense by Unreal