Lantbröd

brödAtt baka är verkligen avkopplande, så ibland kan jag få för mig att jag ska ställa till storbak och spendera några timmar i köket. Resultatet blev ett lantbröd, russinbröd, ostbröd (för oss som äter LCHF) Ooopsies (testade för första gången) och Sesamknäcke. Planerar man bara jästid och ugnstid så är det inte alls ett så stort projekt att göra flera sorter. Här har jag också passat på att göra bröd som passar oss som äter LCHF, det vill säga utan mjöl. bröd1

50 g jäst
2½ dl mjölk
2½ dl vatten
2 tsk salt
1 tsk socker
½ dl olivolja
8 dl special vetemjöl
4-5 dl vetemjöl

Värm vatten och mjölk till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt salt, socker, olivolja och mestadel av mjölet. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. Knåda degen ordentligt och forma till ett eller två bröd. Gör snitt i brödet med en vass kniv och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i ugn 225 grader, långt ner i ugnen. Spraya lite vatten på brödet var 10.e minut. Den behöver stå inne i ugnen ca 30-35 minuter, knacka på brödet för att känna om det är klart.

Easy AdSense by Unreal