Långpannebröd med russin

Jag tycker att det är så skönt att baka i långpanna, bara platta ut degen och sen skära det i rutor. Det blir lagom stora portionsbitar och det spar tid från att stå och rulla frallor. I det här receptet har jag använt ett ljust lantbrödsmjöl som är en mjölblandning av vete och råg. Det är också ett bra mjöl att göra surdegsbröd på.

1 pkt jäst
6 dl vatten, fingervarmt
25 g smör eller margarin
1½ tsk salt
½ dl sirap, ljus (gärna brödsirap)
1½ dl russin
1,4 liter Ljust Lantbrödsmjöl

Smula jästen i en bunke. Häll över vatten och rör ut jästen. Klicka i matfettet och därefter de övriga ingredienserna. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop degen och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 minuter.  Smörj en plåt eller täck med pakplåtspapper. Klicka ut degen på plåten och fördela den jämnt med mjölad hand. Skär med kniv eller bakskrapa degen i bitar och låt den jäsa ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och grädda sedan mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ur brödet ur långpannan och låt det svalna under bakduk, bryt det sedan i bitar.

 

Tips! Det här är barnens favorit! Jag brukar passa på att byta mjölsorter emellanåt för att variera så det inte ska bli enformigt.

Easy AdSense by Unreal