Rabarberpaj (med eller utan jordgubbar)

Äntligen har jag kunnat skörda årets första rabarber. Vi satte våra rabarber förra året så det är underbart att ha egna rabarber. Men jag vill ha mycket fler, så jag hoppas att vi passerar någon trädgårdshandlare i helgen när vi är ute och åker. Vi hade fem knölar förra året, men än så länge har jag bara sett att det är tre som har kommit upp.

Rabarber är väldigt enkelt att göra mycket olika och mycket goda saker på. Jag brukar främst göra rabarberpaj eller rabarberkräm, men har även tidigare gjort både rabarbersaft och rabarberchutney. Till kvällens middag blir det rabarberpaj till efterrätt. En enkel paj på smuldeg som vi har vaniljsås/marsansås till.

125 gram smör (eller margarin)
3 dl vetemjöl
2 dl socker (1 dl till smuldeg, 1 dl att strö över rabarberna eller så skivar du ner jordgubbar som då naturligt sötar rabarbern. )
1-2 msk potatismjöl
3-4 deciliter skivad rabarber

 

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda vetemjöl och socker. Dela smöret eller margarinet och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa. Smörj en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och sockra eller skiva över jordgubbar. Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan smuldeg över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.

Easy AdSense by Unreal