Plantering 9 april

Det är så roligt att det händer mycket i de små krukorna. Solrosorna har skjutit iväg ordentligt och det är ju inte undra på med tanke på att en solros kan bli upp till tre meter hög.

Har du sett ett fält med solrosor när de står i full blom? Solrosen är väldigt tacksam att odla. Det är också en underbar syn i slutet på sommaren att se dessa ståtliga blommor som sträcker sig mot skyn.

 

 

Bästa sättet att lyckas med sina solrosor är att;

1. Förodla dem inomhus, ungefär tre veckor innan du ska plantera ut dem.
2. När de har nått ungefär en decimeter, kan du ställa ut dem på dagtid.
3. Stötta solrosen med en pinne, så långt upp på stjälken som möjligt.
4. Sätt ut plantorna i början på juni med ca 50 cm mellan varje planta.
5. Solrosen gillar kompostjord. Rekommenderat är att gödsla lite i mitten av juli.
6. Ett tips är att odla solrosorna i grönsakslandet som jordförbättring, men inte tillsammans med potatis, eftersom de hämmar varandra.
7. Vill du ta frön så ska du låta dem sitta tills frövitan hårdnat. Låt sen gärna fröna torka på en tallrik i några veckor innan du lagrar dem torrt och mörkt. Fröna kan sedan antingen ätas eller planteras nästa år. Solrosfrön är goda både råa och rostade i sallader, müsliblandningar och bakverk. De är också väldigt nyttiga, solrosfrön har den högsta proteinhalten av alla frön.

Även isbergssalladen och gräslöken kommer upp mer och mer. Jag tror att samtidigt som det blir dags att plantera ut dem så är det lagom tid att så morötter, rädisor och sockerärtor etc.

Jag tror att vi kommer att plantera gräslöken i en större kruka och låta den stå på altan så vi har nära till hands att ta gräslök till sommarsillen.

Easy AdSense by Unreal