Köttbullar och makaroner

Ibland behöver det vara enkelt. Snabbmakaroner och färdigstekta köttbullar som du antingen gjort tidigare eller köpt färdiga, snabbt, gott och enkelt.

En återkommande favorit här hos barnen. Det är enkelt att ha färdiga köttbullar i frysen, men det är även enkelt att göra dem själv.

Jag gissar att när man gör köttbullar själv så har vi nog egna favoritrecept, olika kryddningar och tillvägagångssätt.En del vill ha gräddsås till och en del serverar köttbullarna i tomatsås.

Jag brukar använda ett basrecept där jag sedan kan göra små finjusteringar beroende på vad jag har hemma.Sen äter vi dem med potatis, potatismos, spaghetti eller någon annan form av pasta. De är även goda att ha på smörgåsen så varför då inte ta dem på en utflyktssmörgås?
500 g köttfärs, nötfärs, lammfärs eller fläskfärs
1 dl ströbröd
1½ dl mjölk
1½ tsk salt
1½ krm malen svartpeppar
ev. 1½ krm kryddpeppar
1 st ägg
2 msk hackad gul lök

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå minst 10 minuter för att svälla. Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda ordentligt. Tillsätt peppar, ägg och lök och rör om så att det blandas ordentligt. (Blanda dock inte för länge för då kan smeten bli ”seg”.) Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken. Rulla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina. Sätt på en stekpanna, lägg i matfettet och låt det bli ljusbrunt. Provgrädda några först, innan du rullar så vet du att du har god kryddning på dem. Stek sedan resten av köttbullarna. Inte fler i pannan än att du kan skaka pannan. Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.

Easy AdSense by Unreal