Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2007

Veneto är ett klassiskt vinområde med många kända vinproducenter. I området produceras varje år 8 miljoner hektoliter vin. De vita druvor som odlas är Garganega, Trebbiano och Prosecco – som ger lätta och friska viner av god kvalitet. I Valpoliciella odrar man de röda druvorna Corvina, Rondinella och Molinara. Dessa druvor blir till fruktiga viner med tydlig körsbärston, men också kraftiga Amaroneviner. Det är en ganska stor region så vädret varierar över området då Alperna ligger i norr, Adriatiska havet i öster och Po floden i Söder. Men vinerna som kommer från området är högklassiga och klassificeras efter en mängd olika kriterier för att nå upp till just det rätta inom den specifika klassen.
Amarone är för mig eliten av viner. Det som skiljer Amaroneviner från andra viner är att det helt eller delvis görs på torkade druvor detta ger vinet en koncentration och hög alkoholhalt. Många gånger liknas det därför också med portvin. Amarone får inte understiga 14 % i alkoholhalt, vilket innebär att de är något starkare än andra viner. Klimatförändringarna har dock påverkat druvorna under senare tid och gett viner på upp till 19 %. I ett Amaronevin får restsockerhalten inte överstiga 15 gram/liter. Smaker och dofter som man ofta känner i Amaroneviner är katrinplommon, russin, torkade körsbär och choklad. Namnet Amarone lär komma från italienskans Amaro (besk): Och visst är det så att vinet har en del beska men den döljs av den karakteristiska sötman som till stor del beror på tillverkningsmetod och alkoholhalten.

Tommasi Viticoltori är en familjeägd italiensk vintillverkare som grundades 1902 och har successivt vuxit med åren. Den består av över 135 hektar i Pedemonte mitt i Valpoliciella, som är en klassisk vinregion i norra Italien med en mängd kända namn på vinproducenter. Vilket ligger nära Verona och Gardasjön. De har också 66 hektar i DOC området, Toscana.Det viktigaste och mest prestigefyllda vinerna i Vapoliciella är Amarone, som är vida känd världen över. Tommassi har specialiserat sig den sortens vinframställning i flera decennier och har också uppnått en stor renommé för sina viner.
Information på systembolaget.se om Tommasi Amarone della Valpolicella Classico

* Nummer på systembolaget: 22350
* Land: Italien
* Distrikt: Amarone della Valpolicella Classico
* Alkoholhalt: 15,0 %
* Färg: Mörk, röd färg.
* Doft: Kryddig doft med inslag av fat, katrinplommon, mörka körsbär, kakao, vanilj och svart te.
* Smak: Smakrikt, kryddigt vin – inslag av fat, torkade körsbär, katrinplommon, mörk choklad och svart te.
* Pris: 269 kronor för 750 ml och 145 kronor för 375 ml
* Druvor: 50 % corvina veronese, 30 % rondinella, 15 % corvinone och 5 % molinara.
Vi fick en flaska Amarone – vilket verkligen är uppskattat hemma hos oss, istället för en blomma. Redan när jag tar ur flaskan ur den med följande trälådan imponeras jag av etiketten i första hand. Den är väldigt dekorativ och den känns gammeldags. Det finns märkning på halsen som för en äkta Amarone och den är märkt 2007. Korken följer med enkelt men jag har tyvärr skruvat den lite snett så en liten bit fastnar i halsen på flaskan. Jag fascineras av att korken är lika dekorativ som flaskan. Jag dekanterar vinet för att det ska få stå och lufta en stund före servering och det brukar göra stor fördel på vin.

Den luktar ekfat och yoghurt tycker jag – eller så där syrligt som fil och yoghurtprodukter kan lukta, men det går också att urskilja något som skulle kunna vara plommon eller körsbär tycker jag. Första smakupplevelsen säger definitivt körsbär. Jag tycker inte att den är så sträv så den markerar sig på tungan eller i gomen – utan den har en lätt känsla. Det är verkligen ett prisvärt vin i mina ögon. Den har en klar röd färg och bara det höjer upplevelsen. Vi testar vinet med den i vår familj klassiska parmesanosten, i kväll har vi även ventriccina picante salami och prociutto vilket definitivt höjer smakupplevelsen. Det är ganska kryddigt vinet så jag skulle säga att det lämpar sig till smakrik mat, mustiga grytor, en köttbit eller en starkkryddad pasta eller liknande.
Jag tycker att den presenterar sig själv i sin fina skrud – en etikett som är verkligen i överklass och i en fin box. Det är ett smakrikt vin, perfekt till det mesta egentligen och fungerar bra som en fin present istället för en blomma. Personligen tycker jag att med den här smaken och priset för den är det verkligen ett rekommenderbart vin som är mycket prisvärt och en mycket fin present.

Easy AdSense by Unreal