Villa Puccini 2006

Villa Puccini är det vin som vi tidigare drack som ”vardagsvin” innan vi blev presenterade för Corvina Veronese – men det är tillbehöret som styr, så till dagens pasta gick vi tillbaka till en ”kär gammal vän” och vi blev inte besvikna. Det här vinet är producerat från det område där sambon har sitt ursprung så det är väl i sig en anledning till att hylla vinet.

Information på systembolaget.se om Villa Puccini

* Nummer på systembolaget: 32417
* Land: Italien
* Distrikt: Toscana
* Alkoholhalt: 12,5 %
* Färg: Röd färg.
* Doft: Utvecklad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, plommon, salvia och pinjenötter.
* Smak: Utvecklat, kryddigt, mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, salvia, nötter och choklad.
* Pris: 49 kronor för 375 ml, 85 kronor för 750 ml och 163 kronor för en Magnum 1500 ml.
* Druvor: Sangiovese 90 %, Merlot 10 %

Toscana räknas till ett av de vackraste landskapen i Italien och det toscanska köket är känt över hela världen, liksom regionens fina viner. Toscana är ett av de tre områden i Italien som gett landet sitt rykte om bra viner. De andra två är Veneto i nordöstra delen och Piemonte i nordvästra delen. Mesta dels odlas blå druvor i området men gröna förekommer. Störst är Sangiovese som är huvuddruvan i det här vinet och även den druva som är mest planterad i Italien. Mest känt i Toscana är Chiantiområdet, Montalcino och Montepulciano. Det här vinet produceras i Pontedera som ligger 20 km öster om Pisa. Traditionellt är området ett jordbrukslandsskap med bördigt jord för både spannmål och frukt. Det förekommer även en stor export på marmor.

Jag tycker personligen att det här är ett mycket enkelt vardagsvin, det har inte så stark röd färg och det finns ingen direkt ”krull i tungan” när man dricker för det för att det är för strävt. Jag tycker att det är ett ypperligt vin att alternera de goda men lite tyngre amaronevinerna som vi brukar dricka och det är således ett vin som jag definitivt rekommenderar – som det är eller till enklare mat – pasta, pizza men även en köttbit eller till en god bit ost på kvällen. Det luktar lite surt om vinet, men det är då inte alls tänkt som en negativ aspekt. Smaken är ganska mild och jag förnimmer en plommonsmak, lite så där som när man i början av säsongen biter lite i ett surt plommon och får det sträva skalet i gomen. För att vara ett vin som är lagrat på ekfat tycker jag att det är väldigt lite ekfatssmak. Något som jag tycker är positivt med vinet är också att den finns i Magnumflaska, som fungerar perfekt om man har en middag hemma för några personer.
Vid framställningen av Villa Puccini används 90 % Sangiovese och 10 % Merlot som först har har jäst var och en för sig, för att sedan blandas. Vinet lagras därefter minst 12 månader på små ekfat och efter ytterligare sex månader på flaska är vinet klart för konsumtion. Jag tycker att flaskan har en fin etikett, den är egentligen enkel med en bild på vingården med rader av vinrankor utanför. Det finns redan på flaskan presenterat att det är ett Twelve Months ”Oak Aged Tuscan Red Wine” och att det kommer från 2006. På systembolaget finns även andra produkter från samma vinhus;

* Chianti Classico Riserva Beni Duilio Castellani är framställt av Sangiovese. Finns i ordinarie sortimentet med artikelnummer 22328.
* Villa Puccini Golden Label är framställt av 90% Sangiovese och 10% Cabernet Sauvignon. Finns i beställningssortimentet med artikelnummer 87299 ( ”den vanliga Villa Puccini” är godare, det är  ett gott vin men behöver dekanteras varsamt för att bli av med viss bottensats som fanns i flaskan).
* Vin Santo Sommavite är framställt av Trebbiano och Malvasia. Finns i ordinarie sortimentet med artikelnummer 8139.

Easy AdSense by Unreal