Cocoon Zinfandel (75826)

Zinfandel är en blå vindruva av arten Vitis vinifera. En mycket mångsidig druva som används för att producera rött vin, vitt vin, rosévin, mousserande vin och portvin. 1996 upptäcktes att den kaliforniska druvan Zinfandel är samma druva som den italienska Primitivo som har sin hemvist i Apulien (it. Puglia), Italiens ”klack”. Framförallt i Kalifornien produceras rött vin av god kvalitet produceras på denna druva, till exempel i Sonoma och Napa Valley. I Kalifornien produceras även sedan 1980-talet det så kallade White Zinfandel-vinet som ger ett ljusrosa vin som framställs genom att skalen får ligga en kortare tid tillsammans med druvsaften, ungefär som rosévin. Zinfandel är vanligast i Kalifornien, men odlas även i Sydafrika, Australien, Chile och det finnas några få stockar i Hermitage i Norra Rhônedalen.

Jag fick ett erbjudande på mailen från vinklubben.se om Cocoon Zinfandel, ett vin som beskrivs som fylligt och mycket smakrikt vin med fatkaraktär och inslag av peppar, björnbär, plommon och hallon. Jag bokar tre flaskor och de kommer sedan till vårt närmaste systembolag några dagar senare.

Vinet har en mörkt blåröd färg och det första vi kommer att tänka på när vi smakar det är blåbär och det finns även en mjuk ton av vanilj. Något som även finns i den beskrivnin som presenteras om vinet, att det har en läcker och mycket fatig doft i generös stil med inslag av skogsbär, fat, mynta och vanilj. Vi smakar det till grillad salciccia ochen italiensk risonisallad med vitlöksstekta solrosfrön. Vilket höjer både maten coh vinet. Rekommendationen är att man dricker det till smakrika rätter av rött kött, lamm och vilt, gärna kryddade med örter och vitlök och det känns att det är ett bra val.

Priset är 95 kronor per flaska och flaskan har artikelnummer 75826 på systembolaget.

Easy AdSense by Unreal