Apelsin och chokladkaka

Jag älskar att vara i köket och brukar ofta passa på att baka när jag ändå lagar mat som ska vara i ugnen för att kunna använda ugnsvärmen på samma gång. Det här är en kaka där jag brukar använda mig av ett grundrecept och byta ut smaktillsatser för att variera den. Den är enkel att göra, saftig och smakar gudomligt även om man skulle misslyckas (om den fortfarande är lite kladdig inuti eller sjunker ihop när du tar ut den från ugnen).

3 ägg
2½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
125 g margarin
1 blockchokladkaka ljus
1 apelsin, rivet skal och saft
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Där jag börjar att vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Därefter börjar jag med smöret och smälter det tillsammans med blockchokladen. Då hinner den också svalna något innan den ska hällas i. Jag brukar passa på att ta lite smör till formen innan jag lägger i blockchokladen. Formen brukar jag ströa med ströbröd eller kokos för att det inte ska fastna i formen. När ägg och socker är poröst vispad, tillsätter jag rivet skal av apelsin som jag rivit på minsta delen på järnet, eller ibland har jag enkelt bara tagit parmesanrivaren som lätt och följsamt följer med rundningarna på apelsinen. Glöm inte att tvätta apelsinen så du inte får med massa konstiga tillsatser och besprutning i kakan. När jag rivet sen delar jag den mitt i tu och pressar ut saften. Skalet och saften rör jag ner i smeten och därefter blandar jag mjöl och bakpulver. När allt är blandat så häller jag i chokladsmöret och fyller den färdigströade formen.

Det här är ett snabbt och enkelt recept, det tar lika lång tid att blanda ihop som det tar för ugnen att bli varm. Gräddas i ugn som är 175 grader, 35-40 minuter i nedre delen av ugnen.

Några variationer till smak

Citronkaka – rivet skal och saft
Citronkaka – med lemoncurd i smeten
Choklad och banan
Banan
Choklad
Kokos
Kanel/Kardemumma
Hackade nötter/mandel
Marmorerad – där du har choklad i hälften
Hallon
Blåbär
After eight så du får chokladmint-smak

Tips på garnering

Garnera med choklad/moccakrämen från Kärleksmums
Garnera med toscasmet
Garnera med Vit glasyr (typ som på Mazarin)
Strössel/kokos/hackade nötter/mandel

Listan kan göras hur lång som helst, det är spännande att byta ut smaken och sen också märka att den blir lika god i stort sett vad man än lägger i den.

 

Easy AdSense by Unreal