Lantbröd med filmjölk

IMG_5211Hembakat bröd är nog bland det godaste som finns. Hemma hos oss finns det många smaker och önskemål när det gäller bröd. Ljust bröd, mörkt bröd och enkelt formfranska eller sirapslimpa
Medan jag låter degen jäsa passar jag på att göra tranbärsmuffins med aprikoser, ett lite roligare bröd med goda fruktsmaker

1 paket (50 g) jäst för söta degarIMG_5193
5 dl ljummen filmjölk
50 g smör
½ dl ljus brödsirap
1 tsk salt
8 dl rågsikt
Ca 6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll filmjölken över jästen och rör om så jästen löser sig. Tillsätt matfett i klickar, sirap, brödkryddor och mjöl.
IMG_5202Arbeta degen kraftigt i bunken, 4-5 minuter med maskin, ca 8 minuter för hand. Degen skall bli smidig och lätthanterlig. Lägg en bakduk över och låt jäsa 30 minuter. Tag upp degen på bakbordet och knåda den väl. Dela i två delar och forma till limpor. Skåra limporna och strö över lite vetemjöl. Låt bröden jäsa på en smord plåt eller på bakplåtspapper i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden 20-25 minuter. Tag ut bröden och låt dem svalna på galler under bakduk.

Easy AdSense by Unreal