Koka ägg

Koka ägg är inte så svårt, men sen behöver man ju tänka till hur man vill ha sitt ägg? Hårdkokt eller löskokt? Eller kanske till och med lite mittemellan.Jag tycker att det beror lite på vad jag ska använda äggen till om jag kokar lite extra, eller tar dem tidigare. Vi har kommit fram till en sån magisk tid som sex minuter och tjugo sekunder när vi kokar frukost äggen. Då är dem enligt oss perfekta. Men sen är det också för att vi lägger äggen i äggdelaren och sen på smörgåsen. Någon annan kanske vill ha dem lösa och äta med sked. Sen för att komplicera det så har det även med storleken att göra. Det påverkar även om du lägger ägget i kallt eller kokande vatten. Vi brukar för enkelhetens skull lägga i dem direkt från början och sänka värme och ta tiden från det att det kokar upp, men jag vet att svärmor stänger av plattan och kokar dem sju minuter.

ägg
vatten

Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Vattnet ska precis täcka äggen. Låt koka upp utan lock. Sjud äggen ca 2 min för löskokt ägg, ca 5 min för mjukkokt och ca 8 min för hårdkokt ägg. Spola äggen i kallt vatten någon min innan de serveras så att kokningen avstannar.

Ett annat alternativ är att du lägger ner äggen försiktigt med hjälp av en sked i kokande vatten i en kastrull. Vattnet ska precis täcka äggen. Sjud äggen ca 3 min för löskokt ägg, ca 6 min för mjukkokt och ca 10 min för hårdkokt ägg. Spola äggen i kallt vatten någon min innan de serveras så att kokningen avstannar.

Easy AdSense by Unreal