Tekakor på grahamsmjöl med äpple och linfrö

Att baka matbröd är väldigt trevligt, det fyller hela huset med väldoft. Jag tycker om att baka men det är först på senare tid som jag verkligen tagit mig den lilla extra tiden att göra det. Men när jag väl bakar bröd fascineras jag också över att det egentligen inte tar så lång tid, bara att det känns som så för att man räknar med tiden det tar att jäsa.

Det här är ett bröd som jag gjort i långpanna och sedan skär ut rutor innan jag låter det jäsa en andra gång. Det blir då fina bitar som man enkelt kan bryta isär.

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2½ dl filmjölk
1dl linfrö
1-2 äpplen, grovt rivna
2 krm salt
5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, häll på vatten och rör ut jästen. Tillsätt filmjölk, linfrö, rivet äpple och salt. Arbeta in grahamsmjölet och vetemjölet, spara dock lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta ihop degen, strö över rikligt med vetemjöl och låt den jäsa i ca 30 minuter. Ta därefter upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Lägg ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Dela den i rutor och nagga den lite grann. Låt degen jäsa ytterligare, ca 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter. Låt dem kallna under bakduk.

Easy AdSense by Unreal